Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Imponerande skräckdebut av filmskapare

Litteraturrecension
Jens Daniel Burman: Huset
Hoi förlag

Julen närmar sig och Mårten ska tillbringa julen tillsammans med sin familj i ett avlägset hus mitt ute i ingenstans. Tonårsdottern Elsa är lite annorlunda. Hon är väldigt ensam och intresserad av varför folk är onda och med en fascination för det morbida. Mårtens fru Lena är svårt skadad efter en allvarlig bilolycka. Det är början på en helg som blir allt annat än så lugn och fridfull som de väntat sig. Bakom hörnet lurar ondskan.

Jens Daniel Burmans debutroman "Huset" är en mycket imponerande sådan. Som läsare får man en känsla av att själv befinna sig inne i huset. Författarens beskrivningar av miljön o karaktärernas känslor är mycket målande och träffsäkra. Det är lätt att känna med både Mårten och Elsa. Det är inte heller en särskilt förutsägbar berättelse.

Inget är riktigt så som man tror eller förväntar sig och spänningen stiger allt mer för varje kapitel. "Huset" är en otäck psykologisk berättelse om ondska, skräck och total galenskap och inget för den med svaga nerver. Den är nästan omöjlig att lägga ifrån sig. Slutet ger dock betydligt fler frågor än svar.