Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Importera inte andras konflikter

I Syrien fortsätter striderna. Flera parter vill uppenbarligen förbättra sin militära situation inför de fredssamtal som måste komma. På den positiva sidan kan läggas att lastbilskonvojer nu är på väg till av olika sidor belägrade städer där befolkningen hungrar. Men motsättningarna är hårda och mycket återstår även om krigströttheten är stor och viljan att fly krigets dårskap minst sagt är förståelig.

Ett par av de konflikter som tydliggörs i Syrien har stor bäring även på Sverige och svenska förhållanden. Inte minst gäller det konflikten mellan turkar och kurder. Många svenskar har i dag sitt ursprung i Mindre Asien och Levanten. Mycket oroande är att det nu kommit till våld då en kurdisk ledare skjutits i stockholmsförorten Fittja i samband med en demonstration. Därefter har en turkisk medlemslokal vandaliserats genom ett bombattentat.

Vi kan aldrig acceptera att våldsamma konflikter från andra delar av världen fortplantar sig hit. Lyckligtvis är de flesta klokare än våldsverkarna. Den turkiska föreningen som bland annat har ett 50-tal kurdiska medlemmar skulle på lördagen genomföra en manifestation mot våld tillsammans med den kurdiska föreningen. Det är viktigast för de närmast berörda. Men det är också viktigt för hela det svenska samhället.

En annan sak som fått stor uppmärksamhet är de kristna minoriteternas utsatta situation. Efter Iraks sönderfall under amerikanska bomber har den förfärande terrorsekten Daesh (IS) tagit över stora områden med direkt följd att alla som har en annan åsikt förföljs. Värst utsatta har de så kallade yazidierna blivit. Men för de kristna i kristenhetens allra äldsta kyrkor riskerar resultatet att bli att alla kristna fördrivs från området.

Det har fått kristna, inte minst på borgerligt håll i Sverige att reagera. De klagar inte minst på Svenska Kyrkan, som anklagas för att inte ta hand om de sina. Svenska Kyrkans svar är dock både logiskt och mänskligt. Man väljer att hjälpa alla oavsett ursprung och religiös tro.

På allra senaste tid har ännu en variant på detta uppkommit. Det beror på att i det i den stora flyktingströmmen finns exempel på att kristna flyktingar trakasserats av muslimska extremister på flyktingförläggningarna. Allra värst har konvertiter, alltså de som varit muslimer och låtit sig döpas till kristna. Allt detta har fått den svensk-assyriske debattören Nuri Kino att i SvD skriva att han tänker öppna ett flyktingboende exklusivt för kristna flyktingar.

Det kan låta vällovligt. Och det går att förstå att det kan finnas stora motsättningar mellan flyktingar som håller på olika sidor i inbördeskriget.

Det är som jag ser det ändå inte rimligt att dela in flyktingarna efter etnicitet och/eller religion. Övergrepp måste beivras oavsett vem som är utförare och offer. Vi kan inte acceptera att motsättningarna från krigets Syrien förs över till det svenska samhällets organisation. Svenska Kyrkans hållning att hjälpa oavsett vem som behöver hjälp, måste också vara Sveriges.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel