Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Indragna tågstopp väcker politisk ilska – "det är helt ologiskt"

Beskedet om att Botniatåg har beslutat sig för att upphöra med flera tågstopp i Ånge kommun har även fått lokala politiker att få upp ögonen för tågtrafikens avigsidor.

Annons

Att så är fallet står klart efter det långa svar som Sten-Ove Danielsson gav i samband med allmänhetens frågestund, dit han tagit med sig en mejlfråga från en drabbad resenär i Torpshammar.

Tåget det handlar om lämnar Sundsvall vid 14-tiden, och kommer från och med tidtabellskiftet inte stanna i Torpshammar, Ljungaverk och Erikslund.

Läs mer: Norrtåg byter tidtabell - hållplatser i Medelpad försvinner

– Alla tycker det här är olyckligt. Det känns väldigt ologiskt för oss som vet hur tågen stannar och antal resande, och Torpshammar är i dag kommunens näst största resandestation, säger Sten-Ove Danielsson från talarstolen.

Att det finns vissa krav i upphandlingen på att tågen måste klara vissa anslutningar och nå vissa stationer inom en utsatt tid finns en förståelse för, men inte beslutet att bara uppehåll i Ånge kommun dras in.

– Det är helt ologiskt att man väljer att inte stanna i Torpshammar och Ljungaverk, men fortsätter stanna på varenda station i Jämtland. Varför stannar man till exempel i Stavre, som jag är rätt säker på har mycket färre av- och påstigande, säger Sten-Ove Danielsson.

Han säger också att man ställt frågan vad det skulle kosta att sätta in matarbussar från Fränsta, där det aktuella tåget fortfarande kommer stanna, men att man ej fått något svar ännu.

– Vi har inte släppt frågan och tycker det är som det är, men vad vi ska göra vet vi inte i dagsläget, avrundar Sten-Ove Danielsson.

På en följdfråga fråga från Dan Thornberg (KD) om kommunfullmäktige kan ställa sig bakom en skrivelse till Botniatåg, så stöds den tanken.

– Presidiet tar på sig ansvaret att ordna en sådan skrivelse, säger kommunfullmäktiges ordförande Gun Olofsson (S).