Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Industrin och näringspolitiken var körda i botten

Under åren 2006–2014 hade vi en regering som inte hade kontakt med verkligheten. När Fredrik Reinfeldt åkte på det ekonomiska toppmötet i Davos sa han att den Svenska industrin – i princip var borta.

Att uttala sig på EU:s ekonomiska toppmöte som Reinfeldt gjorde visar på bristande kompetens hos den förra alliansregeringen, då det gäller industrins betydelse för Sverige och hur den påverkar den svenska ekonomin.

• Antalet anställda inom industrin uppgår till 576 000 personer.

• Räknar man med jobb i tjänstesektorn som är direkt beroende av industrin uppgår samma siffra till cirka 900 000 personer.

• Lågt räknat utgör direkt arbete inom industrin 15 procent av Sveriges arbetsmarknad.

• Industrin utgör 20 procent av Sveriges BNP.

Verkligheten är att industrin spelar en avgörande roll för samhällsekonomin och är en av de viktigaste grundpelarna i vår svenska välfärd.

Den nuvarande S-ledda regeringens fokus på att Sverige ska fortsätta vara ett export- och industriland av betydelse är mycket bra. Det kommer skapa fler jobb och långsiktigt stärka den svenska ekonomin.

Regeringens mål att börja bygga Norrbotnia banan under mandatperioden, kommer göra Sverige till ett rundare land och är en viktig infrastruktursatsning för framtiden.

Men mera kan göras, vägnätet behöver rustas så att industrin ska kunna utföra snabba och säkra transporter. Hotet om att höja flygskatten, kommer slå hårt mot företagen i norra Sverige om det genomförs.

En satsning på kompetensutveckling av arbetslösa och jobbmatchning, ger förutsättningar för industrin att anställa personer med rätt kompetens. Satsningar på kunskapslyft och yrkesutbildning är en väg att gå.

I dag har vi en regering och en statsminister som lyssnar på IF Metall, det är en av anledningarna till att vi ser positivt på svensk industris framtid. Förbättringar inom arbetsmiljön och a-kassan ger större trygghet för arbetstagarna.

Uttalande antaget på Norrlandskonferensen den 20 januari 2016.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

IF Metall avdelningarna 1 malmfälten, 2 Norrbotten, 3 norra Västerbotten, 4 södra Västerbotten, 5 höga kusten, 6 mellersta Norrland, 7 södra Norrland

Genom Stefan Hultman och Leif Wiklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel