Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ineffektiv sjukvård gör oss till förlorare

Oavsett var vi bor i länet så är vi alla förlorare på en ineffektiv sjukvård.

Hittade ST från 30/10 1990. Där står ”Landstinget konkursmässigt – snabba åtgärder krävs”. 2005 lades Härnösands sjukhus ned. Redan 10 år efter denna nedläggning har landstinget lyckats med konststycket att sluka både besparingen av nedläggningen och få ett underskott på 240 miljoner kronor. Genom att inte ta itu med de stora systemfel som har tillåtits växa under 20-30 år kommer vårdproblemet fortsätta att öka även vid en nedläggning av Sollefteå sjukhus. Genom att slakta sjukhuset vill man få alla att tro att det är där felet ligger.

En del Sundsvallsbor verkar vara av uppfattningen att Sundsvalls sjukhus är och blir deras när andra sjukhus i länet läggs ned. En fortsatt ineffektiv sjukvårdsapparat ska fortsätta att växa genom sjukhuset i Sundsvall. Till detta föreslås invånare från Ånge, Timrå, Härnösand, Kramfors och Sollefteå åka för att få vård. Inom 5-10 år ingår sannolikt även Örnsköldsvikbor i den skaran. Det är då dags för nästa slakt som ska rädda landstingets skenande kostnader.

Vad talar i dag för att vården skulle bli bättre/billigare på Sundsvalls sjukhus genom att större delen av eller hela länets invånare ska behandlas där? Om det finns system som slukar pengar innan resurserna når patientvård hjälper inga nedläggningar.

Professor Lars Söderström och ekonomie doktor Mattias Lundbäck har i en studie (Reforminstitutet 2002) över effektiviteten och produktiviteten i stora respektive små sjukhus konstaterat att sjukhus inte växer i produktivitet i den storleksklass som Sundsvalls sjukhus har. Studien visar också att det inte finns något allmänt samband mellan storlek och kvalité. Det finns dock åtgärdstyper med till exempel avancerad kirurgi som bör utföras på ett färre antal sjukhus som specialiserat sig på det.

Vilket vetenskapligt stöd finns för att större sjukhus kostar mindre? Har inte sett sådana studier men vissa använder det som en självklar sanning.

• Kräv att landstinget gräver djupare för att komma till rätta med de stora systemfelen.

• Låt personalen vara med att utforma en effektivare sjukvård.

• Minska administrationen.

• Utveckla friskvård som minskar behovet av sjukvård.

Lars-Erik Eriksson, Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel