Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Influensa och hetta hot för äldre

Äldre och svaga som vaccineras mot vinterns influensa kan löpa risk ändå att dö under den kommande sommarens värmebölja.
– Till stor del rör det sig om samma riskgrupp, säger Joacim Rocklöv vid Umeå universitet.

Han arbetar vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin och har studerat dödligheten i Stockholmsområdet under 1990–2002 och sett att det finns ett samband mellan vinterns och sommarens dödlighet.

Det är till stor del känsliga äldre personer som befinner sig i riskzonen när vinterns influensa slår till. Samma sak gäller för de värmeböljor som kan förväntas bli allt vanligare i takt med klimatförändringen.

Resultaten visar att effekten av sommartemperaturerna beror på hur stor dödligheten i sjukdomar i andningsvägarna och i hjärt-kärlsjukdomar varit vintern dessförinnan. När gruppen av känsliga personer är stor som en följd av mindre dödlighet under vintern får en värmebölja på sommaren omedelbar effekt i dödsstatistiken.

– Vi har indikationer på att när influensavaccinationen ökar och fler överlever vintern kan det bli fler som är i risk på sommaren, säger Rocklöv.

Även luftfuktigheten har betydelse. En förändring från 16-gradig temperatur med 68 procents luftfuktighet till 25-gradig temperatur med 80 procents luftfuktighet ökar dödligheten med omkring åtta procent, enligt studien.