Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Influensa och hetta hot för äldre

Äldre och svaga som vaccineras mot vinterns influensa kan löpa risk ändå att dö under den kommande sommarens värmebölja.
– Till stor del rör det sig om samma riskgrupp, säger Joacim Rocklöv vid Umeå universitet.

Annons

Han arbetar vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin och har studerat dödligheten i Stockholmsområdet under 1990–2002 och sett att det finns ett samband mellan vinterns och sommarens dödlighet.

Det är till stor del känsliga äldre personer som befinner sig i riskzonen när vinterns influensa slår till. Samma sak gäller för de värmeböljor som kan förväntas bli allt vanligare i takt med klimatförändringen.

Resultaten visar att effekten av sommartemperaturerna beror på hur stor dödligheten i sjukdomar i andningsvägarna och i hjärt-kärlsjukdomar varit vintern dessförinnan. När gruppen av känsliga personer är stor som en följd av mindre dödlighet under vintern får en värmebölja på sommaren omedelbar effekt i dödsstatistiken.

– Vi har indikationer på att när influensavaccinationen ökar och fler överlever vintern kan det bli fler som är i risk på sommaren, säger Rocklöv.

Även luftfuktigheten har betydelse. En förändring från 16-gradig temperatur med 68 procents luftfuktighet till 25-gradig temperatur med 80 procents luftfuktighet ökar dödligheten med omkring åtta procent, enligt studien.