Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Influensan dödar tiotals gamla i länet

Västernorrland ligger klart sämst till i landet i Folkhälsomyndighetens statistik över äldre som vaccinerat sig.
Det innebär bland annat att många äldre västernorrlänningar nu dör i influensa helt i onödan.
– Vaccinationen är en mycket billig livförsäkring, säger epidemiologen Helene Englund.

Hon berättar att ett normalår avlider i genomsnitt 1 000 svenskar över 65 år i influensa. Merparten skulle ha kunnat räddas om de bara vaccinerat sig.

– I år kommer det dessutom ett influensavirus som slår extra hårt just mot åldersgruppen över 65 år. I fjol var det framför allt en variant av svininfluensa och den angrep i stället medelsålders personer.

Statistiskt innebär det att flera tiotals västernorrlänningar som inte vaccinerat sig kommer att dö i vinter i sviter av sjukdomen.

– Ja, det är absolut inte någon överdrift. Även om vaccinet inte helt kan skydda alla så blir den som vaccinerat sig inte lika sjuk om man ändå drabbas. Man dör inte och behöver inte intensivvård.

De närmaste veckorna kommer influensafallen också att öka kraftigt. Men det är inte för sent att vaccinera sig ändå.

– Nej, absolut inte. Ända fram till veckorna innan toppen nås är det värt att vaccinera sig. Men det tar ett par veckor innan vaccinationen verkar i kroppen.

Helene Englund säger att problemen efter svininfluensan med narkolepsi som vissa drabbades av påverkade viljan att vaccinera sig.

– Men det är väldigt tråkigt. För de som drabbades av narkolepsi var inte de äldre. Dessutom handlade det då om en speciell situation. Nu använder vi oss av ett beprövat vaccin som funnits sedan 1950-talet.

Enligt den senaste statistiken har inte ens var femte personer över 65 år i länet vaccinerat sig. Statistiken ljuger dock en aning för Västernorrland och Jämtland. För just i dessa län finns inte de som vaccinerat sig på olika former av äldreboenden inkluderade i statistiken.

Men med tanke på att andelen som vaccinerat sig i Jämtland är den dubbla mot Västernorrland ligger länet ändå förhållandevis lågt till, anser Folkhälsomyndigheten.

Vad som kan göras för att få upp intresset i län som släpar efter är bland annat att titta på erfarenheter från andra län, säger hon.

– Vad beror det till exempel på att Kronoberg och Värmland alltid är de län där andelen som vaccinerar sig är som störst.

Hon säger att landsting som lyckas bra med att motivera äldre och personer i riskgrupperna att vaccinera sig ofta arbetar utifrån årslånga planeringar med olika former av kampanjer.