Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför en garantipension och vinn mängder av röster i nästa val

Regeringen bör snarast göra något radikalt åt den obalanserade pensionen. Jag arbetade för 25 år sedan i Afrika och Asien i 6 år med u-landsprojekt, men på den tiden fick man inte tillgodoräkna sig pension för utlandsinkomst, vilket jag fick veta först för 15 år sedan. Därför har jag som ensamboende pensionär bara 13 000 kronor i pension efter skatt, vilket innebär att det fattas närmare 3 000 per månad för att det ska gå runt för mig.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Men det finns de som har det värre, min 71-åriga syster som är änka sedan tolv år har 7 000 i pension efter skatt och måste fortsätta med en halvtidstjänst för att klara sitt uppehälle. Hennes låga pension beror på att hon stannade hemma med de två barnen tills de började skolan. Därmed blev hennes barn trygga och väluppfostrade ungdomar som inte tillhörde de busgäng eller den tredjedel av eleverna som i dag har för svaga betyg för att antas till gymnasieutbildning.

Det är hundratusentals pensionärer som är i samma situation som vi två. Detta är ju en stor nackdel för de drygt 1,2 miljoner människor i arbetsför ålder som inte har ett avlönat arbete att gå till. Arbetslöshet och en dålig försörjning är stora orsaker till den höga och allt fort accelererande brottsligheten och drogmissbruket, som i dag kostar hundratals miljarder per år.

Så regeringen – ert viktigaste beslut är att besluta om att alla som arbetat och betalat skatt i 30 år eller mer ska ha en garantipension för ensamboende på 16 000 kronor och gifta eller sammanboende en pension på 10 000–12 000 vardera. Detta kommer att öka konsumtionen radikalt och statskassan får därmed in mycket mer i momspengar. Reformen kanske inte är så långt ifrån självfinansierad då brottslighet och drogmissbruk skulle minska radikalt med mitt förslag.

I min ungdom hette det "den sysslolös går han illa gör." En regering kan inte bortse från att detta är näst intill ett axiom i dagens Sverige. Det parti som agerar bäst för att genomföra mina förslag kommer att få hundratusentals fler röster vid nästa val.

K-E Lundgren

Läs även:

För att få sjukpension måste man väl vara halvdöd

S: Höjt bostadstillägg gör skillnad i pensionärernas plånbok

Funktionshindrade verkar vara andra klassens medborgare för kyrkan – varför får jag inte möjlighet att rösta?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel