Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför en mobbningsombudsman – kan ge den mobbade stöd på jobbet

Annons

Det har länge funnits olika typer av ombudsmän, till exempel handikappombudsman och jämställdhetsombudsman. De två blev senare sammanslaget till diskrimineringsombudsmannen för att samla kompetensen i en myndighet i stället för flera. Det var bra på många sätt – men kränkande särbehandling i arbetslivet (mobbning på jobbet) togs inte med i kriterierna för diskriminering. Däremot finns mobbning i skolan med som diskriminerande orsak.

Läs också: Less på allt näthat – skärp er

Kränkande särbehandling, i dagligt tal mobbning, i arbetslivet finns nedtecknat i en föreskrift som ligger under Arbetsmiljöverket och arbetsmiljölagen. Men det är ytterst få av de som utsätts för mobbning på jobbet som får någon form av stöd eller hjälp i frågor som rör kränkande särbehandling i arbetslivet. Av denna anledning vill vi se att det införs en mobbningsombudsman som har som uppgift att på ett oberoende sätt pröva om det finns mobbning på arbetsplatsen. Vi vill också se att det blir den som mobbar som har skyldighet att motbevisa att mobbning inte har förekommit och inte som det är i dag att det är den mobbade som ska bevisa att man är utsatt för mobbning på jobbet.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

För den individ som utsatts för mobbning på jobbet är det katastrofalt nog att bli utsatt och man orkar inte med att också behöva kämpa för att bevisa att mobbningen har skett. Om det hade funnits en mobbningsombudsman så skulle det finnas någon att vända sig till. Och någon som hjälper till att ta in bevis från arbetsgivaren om mobbningen. Men även någon som skulle kunna kolla den psykosociala arbetsmiljön, för att få en bild av hur det har sett ut.

Läs också: Mobbning en orsak till den sjuka jobbstressen

Med tanke på att det är 420 000 personer som upplever sig mobbade på jobbet varje år så är det dags att göra något för att ta tag i problemet, och att införa en mobbningsombudsman är ett sätt. Det hade också medverkat till att människor som blir mobbade på jobbet får en möjlighet att få stöd och hjälp för att ta sig vidare, men också få hjälp i sin situation.

Läs också: Vem förväntas ta krafttag mot vuxenmobbning?

Vi vill att det införs en mobbningsombudsman som gör det möjligt för den som mobbas på jobbet att få hjälp och stöd att ta sig vidare. Vi anser också att det med en mobbningsombudsman blir svårare för arbetsgivaren att blunda för mobbning på jobbet och tvingar arbetsgivaren att ta tag i det verkliga problemet.

Linda Mathiasson

Ordförande Steg för steg, för en bra psykosocial miljö

Lena Laurin

Ledamot Steg för steg, för en bra psykosocial miljö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons