Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför hårdare krav för bilkörning

Vet ni hur många som dör i den svenska trafiken varje år? Det vet jag - cirka 300 personer, varav 30-50 av dessa är barn, och utöver dem är det cirka 3000 människor per år som skadas svårt. Det är ingen nyhet att personbilar är som kolossala vapen men ett gott ont kan man tycka. Men varför vill jag att ni ska veta det? Jo, för ett tag sedan deltog jag i en kurs som gör mig behörig att utföra syntest för körkortsprövning, AKA jag får utföra ett kort test som utvisar synskärpa och vidd av synfält på de som vill ansöka om körkortstillstånd, alternativt förlänga sitt körkort. Något som skulle visa sig ge mig ett djävla magknip emellan åt.

För att bli godkänd i en sådan typ av synprövning måste man kunna se minst 0,5 med båda ögonen tillsammans, och den siffran säger dig förmodligen 0,0 men jag ska förklara lite kort. En person med ”normal-bra” syn ser ungefär 1,0 - 100 procent. Vissa, många, ser 1,2 och kanske till och med 1,5 - det vill säga 120 och 150 procent, vissa korrigerat med glasögon eller kontaktlinser och andra helt sonika naturellt. Och nu trillar polletten förhoppningsvis ner hos dig, att en person som ser 0,5 ser 50 procent. Femtio procent är om man hårdrar det, alltså hälften av en bra syn. Något en idiot kan fatta, är lågt. Nu börjar vi snudda lite vid kardemumman som får min mage att knipa.

Femtio procent är lika med godkänt enligt svensk lag. Och det är ju inte föga förvånande att svensk lag är som mellanmjölk, för det vet man ju att man kan styckmörda små tanter och tortera barn och få ett ett gäng dagsböter och en snabbvisit till finkan och sedan vara good to go, för lagom är ju bäst i IKEA-land. Och det vet jag ju, men det kniper ändå när jag ska godkänna bilkörning för någon som ser 30 procent på höger öga och 20 procent enbart för att denne lyckas knåpa ihop 0,5 med båda ögonen tillsammans, något som inte egentligen är särskilt svårt. Förutsatt att du sätter de ynka fyra eller fem bokstäver som står på tavlan på rad 0,5 så är det bara att tuta och köra sen, bokstavligt talat.

Det kanske anses som en baggis i ett samhälle där kaos på alla möjliga plan råder men se det ur mina 120 procent: Femtio procent ska köra dina ungar hem efter fotbollsträningen, femtio procent ska köra i pissigt väglag, i regn och snö och när det är mörkt ute, femtio procent ska köra långt, länge, stressat, trött och med alla de moment och störningsmoment som det innebär att sitta bakom ratten med massvis av medtrafikanter. Skärpning! Inför hårdare krav för bilkörning!

Deniz Fryksell

Har tre varit i optikbranschen i 3 år och skulle aldrig åka bil med en 0,5:a.

d.fryksell@gmail.com