Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför maxtak i Sundsvalls förskolor

Annons

Forskningen är tydlig, stora grupper har negativa effekter framförallt för de yngsta barnen, eftersom de är beroende av täta vuxenkontakter som de kan knyta an till. Allt för många relationer stressar barnen vilket i sin tur kan påverka deras inlärningsförmåga långt upp i åldrarna. Det här är några av anledningarna till varför vi Kristdemokrater i Sundsvall vill införa ett maxtak för antal barn i förskolans barngrupper. Riktmärket bör vara 12–17 barn per barngrupp för barn 3–5 år. För en småbarnsavdelning, 1–3 år, bör riktvärdet vara 9–12 barn.

Den 30 mars vid kommunfullmäktige väntas den styrande majoriteten, S, V och C, säga nej till Kristdemokraternas motion som vill ge barn- och utbildningsnämnden ett uppdrag att ta fram förslag på en lämpligt tak för barngruppernas storlek. Socialdemokraterna tycks hålla med i sak, men vill invänta regeringens kommande budgetförslag. Vad hände med Sundsvalls nya ”stabila” styre? Jag hade hoppats att de i alla fall skulle kunna visa på handlingskraft. I stället ska en självklar fråga som denna invänta regeringens beslut. Om det inte blir några extra pengar betyder det att barnens arbetsmiljö ännu en gång får stå tillbaka? Varför kan inte Sundsvalls politiska ledning säga ja till motionen, med en anteckning om att ta hänsyn till regeringens budget, om de nu håller med i sak? Då skulle de visa på viljeriktning.

Malin Broberg, docent i psykologi och en av författarna till boken ”Anknytning i förskolan”, betonar att för de allra minsta barnen i förskolan bör fokus ligga på anknytningsprocessen och att de får tid att känna sig trygga. De små barnen är också de som upplever en separation från sina föräldrar, därför behöver förskolan kunna erbjuda en trygg relation till en person som kan lyssna och trösta. Då är barngruppens storlek avgörande.

Skolverket hade fram till oktober 2013 tydliga skrivningar om vikten av små barngrupper, de hade ett riktmärke om 15 barn per grupp. Snittet i Sverige är idag 17 barn per grupp, så ser det även ut i Sundsvall. Kristdemokraterna vill att Skolverket ska återinföra tidigare rekommendationer om barngruppernas storlek, den åsikten delar vi med bland annat Barnombudsmannen, Barnverket, Lärarförbundet och Psykologiförbundet.

I Sverige reglerar vi det mesta, vi har tak för bullernivåer, vi har tydliga regler för vilka rörelseytor en ko ska ha, men vi är tydligen inte redo i Sundsvall att sätta ett tak för barngruppernas storlek. Vad är det vi behöver vänta på? Vad är det som oroar den politiska majoriteten i Sundsvall?

Jag hoppas fortfarande på att kommunfullmäktige ska fatta ett annat beslut än det som föreslås av den socialdemokratiska majoriteten. Inte för att Kristdemokraterna ska få igenom sin politik, utan för att vi tror att detta är en viktig pusselbit för att ge våra barn en bra start i livet.

Små barn ska garanteras små grupper, det blir stora vinster för det enskilda barnet men också för samhället i stort.

Liza-Maria Norlin

Gruppledare Kristdemokraterna Sundsvall

Josef Nordin (KD)

Ledamot i Barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons