Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför skoluniform och mobilförbud i grundskolan

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Att Pisa-undersökningen visar att vår svenska skola är på fel väg har väl knappast kunna undgå någon. Vi ligger under medelsnittet i alla OECD länder av de 65 länder som deltar i Pisa-undersökningen – en undersökning om kunskap i matematik, läsförståelse och naturvetenskap.

Det bedrivs ett förödande experiment med skolan och tyvärr så är det våra ungdomar som får betala priset, så också samhället på sikt.

Ta bara det här med friskolor, skall de verkligen behövas? Det finns lycksökare som utnyttjar detta för att skapa egna förmögenheter är en aspekt. Dessa friskolor har dessutom ofta en väldigt stor andel av icke behörighetsutbildad lärarkår, och allt för ofta är lektionerna ej lärarledda. Man skickar elever mellan olika ställen för att det inte finns idrottssalar, matsalar och dylikt.

Betygsättningen kan även det vara ett problem, eftersom man gärna skriver upp betygen en aning så att skolan skall låta attraktivare än den är. Man får kommunala ersättningar för att bedriva denna i många fall undermåliga skola.

Varför inte slopa detta påfund och få en samordning och en mer välutnyttjad skolpeng. Nu gäller väl detta inte friskolor generellt, det finns de som håller en bra standard. Ibland hörs argumentet, jag tänker flytta mitt barn till Engelska skolan, för där är det ordning, reda och tydliga regler. Men då måste man ju undra, har den skolan andra regler än övriga skolor? Gäller inte samma skollag för alla skolor? Vad är det som hindrar andra skolor att sätta tydliga regler och inte acceptera oordning?

En annan fråga är, om eleven skall ha mobilen med sig in i klassrummet? En del säger att det är ett hjälpmedel i undervisningen. Men, kan det finnas andra sätt att lära än att sitta och knappa på mobilen hela tiden?

Det finns forskning som säger att vid varje avbrott för att titta på mobilen, så tar det flera minuter innan du är tillbaka i koncentration och fördjupning. Hur kan man då lära sig något? När det plingar i mobilen konstant, det är FB, insta, snapchat och dylikt. Dessutom så har det blivit ett problem med smygfilmningar i duschar och omklädningsrum med mera. Nej, gör skolan till en mobilfri zon.

Sedan har vi frågan om klädsel i grundskolan. Många av dagens elever mår dåligt i jakten på att vara ”inne” och bära rätt kläder. Detta för med sig konflikter hemma med föräldrar som inte har råd/ej vill köpa dessa märkeskläder, trots att man vill sitt barns bästa. Det kan ju vara en av anledningarna till att införa skoluniform. En annan kan vara att elever som skolkar eller hittar på andra hyss blir ”synliga” ute på stan. Man ser att det är en elev och vilken skola hen tillhör. Jag tror att det kan ha ett preventivt syfte.

Mr T

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel