Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga bjuder till kafferep i dag

Ryggen är krum, men humöret är strålande.
– Jag har ett bra liv, säger Inga Andersson och spelar en visa på sin mandolin.
Vid 85 års ålder händer det fortfarande att hon uppträder med sitt instrument.

Inga Andersson bor i en mysig tvårummare med många gröna växter ovanför Idrottsparken. Hit flyttade hon i fjol, när huset på Granitvägen blev för tungrott.

Trots en utsliten rygg sköter Inga allt själv i sin lägenhet. Hon bakar, lagar mat och åker och handlar med hjälp av färdtjänst. Bara hon får göra det i sin egen takt.

– Jag har ju hela dagen på mig, säger Inga och skrattar.

Inför födelsedagen har hon haft mycket pyssel med att baka. 85-årsdagen firas med kafferep en dag i förväg. Gästerna kommer förutom smörgåstårta att bjudas på hembakta bullar, sockerkaka, chokladsnittar och rån.

Bakning är ett av Ingas stora intressen. Hon är också med i Pingstkyrkans missionsgrupp, som stickar babysaker och skickar ut till behövande barn i världen.

Inga tycker även om att spela mandolin. Hon har trakterat instrumentet sedan hon var 18-19 år och är med i en orkester inom Pingstkyrkan.

– Den 14 december har vi uppträdande, berättar hon stolt.

Inga är född i Kroksjönäs, Haverö, i en stor familj om tio barn. Som liten hette hon Norling och fick tidigt börja arbeta. Inga minns bland annat hur hon och en av hennes bröder tjänade ihop till nya kängor genom att dra ved. Lönen var 35 öre kubiken.

Efter Hussborgs hushållsskola fick Inga arbete som hembiträde i Stockholm. Hon var 19 år och lönen var 75 kronor i månaden.

– Det var mycket betalt, säger Inga.

Efter en tid i Stockholm återvände hon dock till Sundsvallsområdet och började arbeta som vårdbiträde. Inga har jobbat både på Sundsvalls och Sidsjöns sjukhus. Hon trivdes bra, men de många tunga lyften tog hårt på hennes rygg.

Via Pingstkyrkan mötte hon sin blivande make, Tage Andersson från Ulvsjön. De gifte sig när Inga var 31 år och fick dottern Inga-May. 1962 byggde de huset på Granitvägen, som Inga bodde kvar i fram till i fjol.

Nu har Inga varit änka i flera år, men ser positivt på livet. Att fylla 85 år tar hon med ro.

– Det känns rätt skapligt. Jag har ett bra liv och min dotter är så rädd om mig, säger Inga.