Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga blivande mammor har fått vända i dörren

Replik på "Vansinnig dominoeffekt efter stängd förlossning – blivande mammor slussas runt", ST 26 mars.

Insändarskribenten uttrycker oro för konsekvenserna över förändringarna inom kvinnosjukvården i länet och påstår att det ska ha varit intagningsstopp i Örnsköldsvik.

Sedan stängningen av BB/förlossning vid sjukhuset i Sollefteå den 1 februari har vi inte haft något intagningsstopp vare sig i Örnsköldsvik eller Sundsvall. Tvärtom har vi haft en bra och jämlik fördelning av antalet förlossningar från Sollefteå och Kramfors.

Läs även: Alla kommer inte att få hjälp på väg till BB

Under perioden 1 februari till 26 mars har 42 mammor från Sollefteå och Kramfors förlösts varav 22 mammor i Örnsköldsvik och 20 mammor i Sundsvall. Ingen har fått vända i dörren för att det varit fullt. Däremot kan förlossningsklinikerna hänvisa till varandra när man ringer in om det är trångt. Vi tvingar dock ingen att åka till ena eller andra stället utan detta sker i samråd med de blivande föräldrarna där vi sätter patientperspektivet och patientsäkerheten främst.

Läs även: I sommar kan även blivande mammor från Hälsingland hänvisas till BB i Sundsvall

Men ingen behöver åka runt mellan olika förlossningsavdelningar – besked om vart man ska åka får de blivande föräldrarna när de ringer sitt sjukhus innan de åker hemifrån.

När det gäller sommarplaneringen kommer vi att ha öppet som normalt hela sommaren på BB/förlossning både i Örnsköldsvik och Sundsvall och kan erbjuda samma service som övriga tider på året. Vår bedömning är även att vi har kapacitet att kunna ta emot blivande mammor på BB/förlossning vid sjukhuset i Sundsvall från norra Hälsingland om BB/förlossning i Hudiksvall skulle ha stängt några sommarveckor.

Marju Dahmoun

Länsverksamhetschef kvinnosjukvården Västernorrland

För Plus-kunder: Emma tvingades föda i bilen på väg mot BB – berättar själv om mardrömmen: "Värsta jag har varit med om"

Läs fler åsikter kring nedläggningen av Sollefteå BB:

Barn är vår framtid – hur tänker ni egentligen?

Var är vi på väg när BB byts mot bilförlossningar?

Vakna – det är inte Erik Lövgrens fel

Skräm inte upp blivande föräldrar – att föda barn är naturligt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel