Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga kameror när tjuven slog till

Adel Daoud fick nog av biltjuvar och vandaler, och betalade 600 kronor i månaden för kameraövervakning av sin bil i ett p-hus.
Men när tjuvarna slog till visade det sig vara förgäves.
Övervakningskamerorna i kommunens p-hus har aldrig varit påslagna.

Adel och hans sambo fick sin bil vandaliserad när den stod på parkeringen på Fisktorget, så i vintras började de parkera i kommunens stora kameraövervakade p-hus på Skepparegatan i stället.

– Jag brukar ställa bilen intill en av kamerorna för att vara på den säkra sidan, säger Adel.

Det kostar en rejäl slant; 600 kronor i månaden, men han tyckte att det var värt det för att freda bilen.

Men förra månaden slog tjuvar ändå till mot parkeringshuset och stal alla extraljus på Adels bil.

Han polisanmälde stölden och hoppades att tjuven skulle finnas på bild.

Men icke.

Polisen lät kort meddela att det inte finns några övervakningskameror på parkeringen, och att utredningen var nedlagd i brist på bevis.

Adel är besviken på kommunen.

– Det finns flera skyltar om att parkeringshuset är kameraövervakat. Det sitter också kameror i taket ovanför bilarna. Jag hade aldrig betalat 600 kronor i månaden för att stå där om jag vetat att de aldrig var påslagna.

När Adel klagade hos kommunen visade det sig att det fanns några påslagna kameror, men inte ute bland de parkerade bilarna.

– Kamerorna sitter i trapphusen. Vi har haft problem där med uteliggare och narkomaner som vandaliserat. Det är därför vi har sökt tillstånd till kameraövervakning, inte för att övervaka p-platserna, säger Peter Clemin, vd på kommunens parkeringsbolag Skifu.

Är det inte falsk marknadsföring att påstå att bilparkeringen är kameraövervakad?

– Nej, det gör vi inte heller. Det finns skyltar som informerar om att fastigheten är kameraövervakad, men det står ingenting om att just parkeringsplatserna är kameraövervakade. Det skulle krävas alldeles för många kameror för att täcka alla bilar, säger Peter Clemin.