Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga kontanter tack

Om drygt två månader blir bankkontoret på Alnö utan kontanter. Då kan man inte längre ta ut eller sätta in pengar inne på kontoret.

– För några kunder blir det förstås lite ovant, men totalt sett blir det här en bättre lösning där vi erbjuder mer service, menar Magnus Pallin, chef för Swedbank i Sundsvallsområdet.

Kontanterna har redan försvunnit från stadsbussarna och gäller heller inte längre på sjukhuset. Den 20 juni blir Alnökontoret det första i länet, dock inte i landet, att bli penninglöst. Men bankens uttagsautomat finns förstås kvar.

– Dessutom har vi samarbete med Ica så där kan man också ta ut pengar med vårt kort eller med Ica-kortet. De flesta transaktioner går att lösa på andra sätt än med kontanter, menar Magnus Pallin.

Frågan är då hur man gör för att sätta in pengar.

– Där finns ett deponeringsskåp på Ica för företagarna. Kanske kan vi någon gång ordna en engångsinsättning, men det blir från fall till fall. Man får kontakta vår personal, säger Magnus Pallin.

Banken hoppas att de kunder som i dag inte har något bankkort skaffar ett sådant.

– De flesta äldre har redan bankkort och av de kunder vi pratat med så tror de flesta att den här förändringen går bra. Faktum är också att det innebär en risk för äldre att gå omkring med mycket pengar på sig.

Swedbank är enda banken på ön och har i dag drygt 4 100 kunder, alltså hälften av invånarna. Magnus Pallin menar att man nu väljer att delvis omprioritera kontorets verksamhet för att bli bättre på rådgivning.

– Det finns en ganska hög ekonomisk aktivitet på Alnö och det här är ingen nedtrappning från vår sida, tvärtom. Vi vill bli mer aktiva och vara med och hjälpa Alnö att växa.

Kontoret ska satsa mer på privatrådgivning, även när det gäller bolån.

– Det såldes 93 fastigheter på Alnö i fjol, så där finns en rätt stor marknad. Därför ska också Fastighetsbyrån flytta ut till vårt kontor en dag i veckan, berättar Magnus Pallin.

Bankkontoret kommer som tidigare att ha två anställda och öppettiderna blir desamma som i dag, med förlängt till klockan 17 på torsdagar.