Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga lagliga hinder för rivningen

Husen har ett mycket stort kulturhistoriskt värde. Det anser byggnadsantikvarien Peter Sundborg vid Sundsvalls museum som även framhöll detta när den fördjupade översiktsplanen över området var ute på remiss.
– Men det finns tyvärr inga lagliga hinder som kan stoppa rivningen, säger han.

Annons

Området ska bli ett transportcentrum med järnväg-, väg-, och båtanslutning. Det innebär att sommarvillorna i området måste jämnas med marken, eller att någon av dem flyttas.

– Det har varit på tal att flytta någon av dem till Norra berget men det är inte fysiskt möjligt med en sådan transport. Helst ska ju huset också placeras i en likartad miljö som där det står i dag. Det krävs stora utrymmen och någon sådan miljö finns inte i närheten, säger Bertil Lindström, avdelningschef för kommunens mark- och exploateringsavdelning.

Villorna i Petersvik byggdes mellan 1887 och 1909.

"För Sundsvall betydelsefulla personer som Carsten Jacobsen (Tunadals ägare), Magnus Arhusiander (ägare av Heffners), Johan Fredrik Cornell och Bygg-Olle Olsson har bott i villorna. I ett av husen finns interöra målningar gjorda av konstnär Carl Gunne (Bygg-Olles son). Enligt inventeringen har tre av husen mycket stort kulturhistoriskt värde, tre har stort kulturhistoriskt värde, två har visst kulturhistoriskt värde och ett hus saknar värde. Värderingarna baserar sig på både interiörer och exteriörer", skrev Peter Sundborg i ett remissvar när förändringsprocessen för området hade startat 2008.

Tre år har gått sedan skrivelsen utan att det i dag finns några planer på att rädda något av husen. Nu löses de in ett efter ett för att sedan rivas.

I en översiktlig kulturmiljöinventering från 1999 står det om Petersvik: "Förutom att flera villor har ett arkitektoniskt egenvärde skall miljön betraktas utifrån en helhet där varje felaktigt ingrepp kan påverka helhetsupplevelsen. Det är därför viktigt att bebyggelsen bevaras i ursprungligt skick med ursprungliga material och traditionell färgsättning med milda, ljusa linoljefärger".

– Husen är tyvärr inte skyddade på något sätt. De ingår inte i kommunens bevarandeplaner och de är heller inte byggnadsminnesförklarade hos länsstyrelsen, säger Peter Sundborg.

Annons