Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga nya sparåtgärder i skolan – trots chockprognosen

Den politiska majoriteten drev igenom den omtalade handlingsplanen som ska lösa skolkrisen.
Men fick kritik för att den saknade sparåtgärder.
– Jag är jätteförvånad att de inte gör något, säger Johan Landström (L).
– I det här läget vill vi inte besluta om några sparåtgärder, säger João Pinheiro (S).

Läs mer: Planen slår fast – skolan drabbas av ekonomisk jättesmäll: "Situationen är oroande"

Skoldirektören Lars Karlstrand handlingsplan ska få bukt med ekonomin i barn- och utbildningsförvaltningen. I handlingsplanen bedömer skoldirektören att 52 miljoner inte går att påverka vilket gör att han räknar med ett underskott.

Under onsdagen fattade politikerna i barn- och utbildningsnämnden beslut om handlingsplanen.

Majoriteten drev igenom den – men fick kritik för att den inte innehöll några sparåtgärder.

– Vi vill inte göra det i det nu. Det pågår ett arbete för för fullt som har gett resultat och det här är ett långsiktigt arbete. Vårt mål är att ha en budget i balans 2017 och vi är på rätt väg, säger João Pinheiro, barn- och utbildningsnämndens ordförande.

– I vårt yrkande vill att det ska utredas om gymnasieskolans felbudgeterad. Nu jobbar vi med frågan för att komma in i kostymen, säger Hans Zetterqvist (V).

Oppositionen var inte nöjd med beskedet.

– Mitt förslag var att frågan skulle gå på återremiss och utredas ytterligare. Det här visar bara på hur handlingsförlamade de är. Jag är jätteförvånad. Att släppa fram ett underskott är inte seriöst, säger Johan Landström (L).

Och tillägger:

– Jag är helt säker på att vi har ett nytt vikarie- och inköpsstopp.

Enligt João Pinheiro kommer det inte att hända.

– Nej, det är inget som vi planerar.

Elin Nilsson (M) lade ett yrkande som bland annat innebar att lokalhyrorna med Drakfastigheter skulle förhandlas ner med 50 miljoner kronor.

– Det har länge varit ett problem att vi står och betalar för skollokaler som står tomma. Här vill vi att förvaltningen ställer krav på Drakfastigheter och att hyrorna förhandlas ner. Men att ni inte lägger ett seriöst yrkande för att komma till rätta med ekonomin, säger Elin Nilsson.

Joao Pinheiro svarade:

– Vi har haft som mål att sänka hyrorna, men inte lyckats då Drakfastigheter inte varit positiva till detta, men nu sitter vi vid samma bord och diskuterar frågan. Ekonomiska problem är inte nya för nämnden, men det har aldrig blivit några konsevenser utan man har hela tiden skjutit till pengar. Vi vill komma i balans nu och då måste jobbet göras.

Vad säger du om det ekonomiska läget?

– Så länge vi måste göra handlingsplaner kan vi inte vara nöjd. Däremot tror jag att underskottet kommer att bli mindre än de 52 miljonerna.

Johan Landström tror också på ett annat resultat.

– Fast jag tror att det kommer att bli ett större underskott än 52 miljoner, säger han.