Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga plastförpackningar från Sundsvall ska gå till förbränning

John Strand, vd för Förpacknings och tidningsinsamlingen, går idag till angrepp mot Reko och i synnerhet Martin Lidow. Han menar att Martin Lidow hellre tjänar pengar på att elda upp återvinningsbara plastförpackningar än han återvinner dem.

Alla plastpåsar och andra mjuka plastförpackningar som lämnas för återvinning av hushållen i Sundsvall kommer att materialåtervinnas till nya plastpåsar eller andra plastprodukter. Inte en enda plastpåse som källsorteras kommer att eldas upp. Det gäller sedan 1 november i år och utöver Sundsvall även i 2/3 av landets kommuner. I den övriga tredjedelen kommuner har man sedan tidigare källsorterat mjukplast som använts som bränsle vid cementindustrin på Gotland. Detta fortsätter fram till 2010 men sedan är ambitionen att även den plasten ska materialåtervinnas.

För varje ton mjukplastförpackningar vi återvinner minskar koldioxidutsläppen med 2 ton jämfört med om de bränns. Dessutom minskar andelen plastförpackningar i hushållssoporna vilket minskar kommunernas kostnader för sophanteringen.

Detta är bra för miljön och samhällsekonomin och hushållen tjänar på det. Med det finns enstaka förlorare och dit hör Martin Lidow, verksamhetsansvarig på Sundsvalls renhållningsbolag Reko, som hellre vill fortsätta elda återvinningsbar plast i Korstaverket och tjäna pengar på det. Så länge Reko tog hand om plastförpackningarna fick de en ersättning av oss, men nu när vi istället samlar in plasten vid återvinningsstationerna för materialåtervinning istället för förbränning behövs inte längre Rekos hjälp och därmed får de inte heller någon ersättning.

Därför försöker Martin Lidow nu köra käppar i hjulet för insamlingen av mjuka plastförpackningar genom att nyligen för tredje gången på kort tid gå ut i massmedia med lögnen att plasten kommer att brännas, vilket är en direkt maning till Sundsvallsborna att strunta i källsorteringen och fortsätta slänga plast i hushållssoporna. Eftersom han mycket väl informerats om att all mjukplast vi samlar in i Sundsvall och övriga kommuner i Medelpad återvinns till ny plast, ser vi ingen annan förklaring till hans agerande än att han vill att plaståtervinningen ska misslyckas för att sedan kunna hävda att förbränning i Korsta vore det bästa. Trots att han vet att miljön, samhällsekonomin och hushållen skulle förlora på det.

Fram till nyligen har det saknats bra metoder för att återvinna mjukplastförpackningar och därför har de istället bränts. Men nu har det kommit det nya och bättre återvinningsmetoder som gör att vi kan ta hand om mjukplasten och göra ny plast av den. Den ska därför inte längre slängas i hushållsoporna utan lämnas vid återvinningsstationerna, i samma behållare som hårda plastförpackningar. Plasten fraktas sedan till företaget Swerec i Värnamo där den återvinns för att bli nya plastprodukter. Om Swerec inte klarar att ta hand om allt fraktas återstoden med järnväg till Tyskland för återvinning. Det kan tyckas bli långa transporter, men plaståtervinning ger så stora miljövinster att det skulle löna sig bättre att frakta plasten ett halvt varv runt jorden än att fortsätta att bränna den i Korstaverket.

Det vore mycket beklagligt om Martin Lidow lyckas föra Sundsvalls invånare bakom ljuset och sabotera en så viktigt miljöinsats som återvinning av plast. För att undvika detta är det angeläget Sundsvalls och Rekos politiska ledningar tar avstånd från hans agerande och istället ger sitt uttalade stöd för en ökad källsortering av plastförpackningar. Vi vill dessutom samla in betydligt mer förpackningar av alla slag i Sundsvall och att inga sådana hamnar i hushållsavfallet. Därför vädjar vi samtidigt till kommunpolitikerna att hjälpa att få platser för fler återvinningsstationer i framför allt centrala Sundsvall, och att kommunen också förbättrar sin återvinningsinformation till invånarna.

Sundsvall ska inte behöva vara ett undantag i arbetet för en bättre miljö.

John Strand

VD, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel