Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga religiösa inslag tillåts vid skolavslutningar i kyrkan

Vid skolavslutningar i kyrkan riskerar vissa elever känna sig utestängda från gemenskapen.
– Därför är det viktigt att rektorn, som har ansvaret enligt lag, också har kontroll över avslutningens innehåll och utformning, säger Ingegärd Hilborn, chefsjurist på Skolinspektionen.

Om skolavslutningen utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och inte innehåller några religiösa inslag som bön, välsignelse eller trosbekännelse, kan skolavslutningen enligt Skoverket ske i kyrkan.

– Enligt läroplanen ska undervisningen i skolan vara icke-konfessionell. Den ska vara saklig och allsidig. Trots det kan en avslutning som hålls i kyrkan vara tillåten om annan lämpligt lokal saknas och tonvikten läggs på den gemensamma samvaron och inte på religiösa traditioner, säger Ingegerd Hilborn.

Skolinspektionen har nyligen fattat beslut i ett ärende där en skola Göteborgs kommun anmälts av en förälder som inte ville att avslutningen skulle hållas i kyrkan. Men Skolinspektionen finner inte att utformningen av den avslutningen stred mot bestämmelserna.

– Avslutningen hölls i en kyrka, en präst höll tal, man sjöng den traditionella ”Den blomstertid nu kommer” men det förekom ingen bön, ingen trosbekännelse, ingen välsignelse eller andra religiösa inslag. Tonvikten låg på traditioner och samvaro, säger Ingegärd Hilborn.

Samtidigt understryker hon att det är viktigt att skolan utformar avslutningen så att alla elever kan delta och att inte föräldrar ska behöva oroa sig över att deras barn blir ensidigt påverkade.