Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga segrare ska utses i ungdomsserierna

Inga serier och cuper för barn under 13 år ska få en slutsegrare.
Det förslaget röstades igenom på Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte i fredags.
– Det är väl allmänt känt att det finns en tävlingshets bland barnidrotten och den bör man minimera, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till TT.

Annons

Inför fjolårets representantskapsmöte föreslog Lars Norman, vice ordförande i Dalarnas fotbollförbund, att inga slutsegrare skulle utses i föreningsarrangerande tävlingar i åldersklasser upp till tolv år.

Förslaget justerades något och förbudet att utse segrare ska gälla upp till och med att barnen är tolv år.

Det gillar inte Lars Norman.

– Jag vidhåller fortfarande att elva år är en mer lämplig gräns eftersom det var den vi började testa för fyra-fem år sedan. Vi tycker att tolv år är en lämplig ålder att börja med tävlingsfotboll, säger han till Sportbladet.

Norman menar att miljön i och omkring ungdomsmatcherna har blivit bättre efter beslutet att inte utse segrare i serier och cuper för spelare upp till tolv år.

– Finessen med det här är att om du som elvaåring är iväg och spelar match så vinner du, spelar oavgjort eller förlorar den. Då är det avgjort. Förlorar du första matchen annars kanske du inte har någon chans att vinna cupen men med det här förslaget blir varje ny match istället en ny tävling.

– Det vi upptäckt här är att det blir mycket lugnare, det blir ingen stress från föräldrar och ledare att ungdomarna ska vinna eller gå långt i cuperna utan man kan låta alla spela under en betydligt lugnare och trivsammare stämning när du inte behöver sikta på kvartsfinal, semifinal eller final.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson:

– Det är väl allmänt känt att det finns en tävlingshets bland barnidrotten och den bör man minimera. Det har varit en ganska lång debatt om barns idrott och där har vi fastnat för att följa vårt etiska dokument, säger Nilsson som inte utesluter att dispens kan sökas från arrangörer av serier och cuper.

Hur det ser ut i övriga europeiska nationer vet inte Karl-Erik Nilsson.

– Jag vet inte exakt hur de har det med åldersgränser, från vilka åldrar och så. Det är olika. Men jag vet att Norge har något liknande, säger han.

Den nya regeln börja gälla från den 1 januari 2017.

– Det gör att alla har tid att anpassa sig, säger Karl-Erik Nilsson.