Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga skänker tid och mänsklig värme

Sjukdomen slog till över en natt. Anita Hegner fick sin reumatikerdiagnos 1982 och sedan ett par år tillbaka får hon hjälp med handling och andra småsysslor av Inga Lundgren på Röda Korset.
Det är väldigt roligt och jag fortsätter så länge jag orkar och kroppen är pigg, säger 72-åriga Inga.

I ett samhälle där tid är något dyrbart och tjänster oftast debiteras per timme är det nästan omtumlande att möta en människa som dagligen och obekymrat ger av sina resurser på det mest självklara sätt.

Jag jobbade som biträde på Tingsta tidigare och har alltid tyckt om att jobba med äldre. Efter att jag hade gått i pension var jag bara ledig någon vecka innan jag började i Röda Korset, berättar Inga Lundgren.

Ofta är hon igång sex dagar i veckan och den uppsökande verksamheten är bara en del av det ideella arbete hon utför. Inga jobbar även i butiken Kupan i Kvissleby, hon hjälper regelbundet till på församlingsgården och kokar kaffe till bingoverksamheten.

Jag har ju pension och kan inte begära mer pengar. Många äldre och handikappade sitter ensamma och det känns bra om man kan hjälpa till, förklarar hon.

För Anita Hegner förändrades livet en sommarnatt för 26 år sedan. Det var under en båtsemester i Höga Kusten som hon en morgon vaknade med en väldig värk i fingrar och fötter. Först efter något halvår kunde hon återgå på deltid till jobbet som kontorist på polisen och de första två åren som följde blev svåra.

Jag blev arg när någon önskade mig gott nytt år. "Det kan du säga", tänkte jag. Och min son brukade säga att jag suckade så mycket.

Anitas läkare föreslog att hon skulle bli sjukpensionär men först 1994 antog hon erbjudandet.

Sjukdomen har inneburit mycket värk och många operationer. En fot, en handled och en tumme har stelopererats. I ena knät har hon en protes, hon har opererat en axel och i fingrarna har det gjorts många ingrepp.

När hon har varit gipsad är det ofta Inga som kommit för att hjälpa henne att duscha.

Annars sköter du ju väldigt mycket själv, konstaterar Inga.

Anitas son bor med sin familj i Nolby och barnbarnet Olle finns rikt representerad på fotografier i lägenheten på Brogatan. Hon lever ensam, men egentligen var det inte ensamheten som gjorde att hon sökte hjälp genom Röda Korset.

Nej, jag behöver mest hjälp med att handla. Jag klarar inte att gå till affären för ryggen, förklarar hon.

Men då finns Inga där som ser till att varorna hamnar i kundvagnen, och Anita kan emellanåt sätta sig ner och vila på stolar som har placerats ut i butiken.

Vi var nyligen i Birsta City och där fick vi låna en rullstol så att jag med Ingas hjälp kunde åka omkring i hela gallerian. Jag skulle egentligen bara köpa en bh men handlade en hel del innan det var klart.

Innan de åker i väg och handlar passar Anita på att sätta på en tvättmaskin.

Då hjälper Inga mig att hänga tvätten sedan. Lakanen är särskilt besvärliga, förklarar hon.

Inga besöker flera pensionärer i området. Ofta handlar det bara om att sitta ner och prata en stund. Upptagningsområdet för Röda Korset-medarbetarna i Kvissleby sträcker sig i dag från Bredsand till Njurundabommen.

Och att deras insatser uppskattas råder det ingen tvekan om.

Jag har köpt en blomma till Inga och gett henne en present någon gång, men egentligen skulle jag vilja visa min uppskattning mycket mer än jag gör, säger Anita Hegner.