Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingeborg Wiksten (FP): "Han har inte lyckats med det han skulle göra"

Folkpartiets gruppledare Ingeborg Wiksten (FP) var först ut med att kräva landstingsdirektör Anders L Johanssons avgång.
Att Johansson nu avgår är inget som får henne att höja på ögonbrynen.

– Jag kan inte säga att jag är överraskad. Det här är väl någonting som man har väntat på, säger Ingeborg Wiksten.

Själv vill Anders L Johansson i dagsläget inte ange några skäl till varför han lämnar sin post.

Läs också Marcus Bohlins ledare: Vad har Anders L Johansson egentligen uppnått?

Varför tror du att han avgår?

– Han har inte lyckats med det han sa att han skulle göra. Han sa redan 2011 att länskliniker skulle sjösättas och att länsklinikcheferna skulle få en gedigen utbildning i styrning och ledning via Uppsala Universitet och Mittuniversitetet. Det här är beslut som har tagits i fullmäktige för flera år sedan och som han inte har rott i land. Han har inte klarat sin uppgift helt enkelt, säger Ingeborg Wiksten

Vilket ansvar har Anders L Johansson för landstingets dåliga ekonomiska resultat?

– Han har ett mycket stort ansvar för det ekonomiska läget, eftersom de politiska besluten inte har genomförts. Han har dessutom en gedigen kunskap som professor i ekonomi, så han borde på ett tidigt stadium ha kunnat ta fram ett underlag så att vi hade kunnat lösa det här på ett bra sätt, säger Ingeborg Wiksten.

När det gäller hennes egna krav på hans avgång kan hon inte avgöra om det har påverkat Johanssons avgång.

– Jag och Folkpartiet har varit frustrerade i många år över att våra beslut i fullmäktige inte har effektuerats. Den frustrationen har funnits sedan 2012, säger Wiksten.

Angående om det är en känslig tid att avgå menar Wiksten att de svåra ekonomiska bekymren ändå pågått under en väldigt lång tid.

– Personligen tycker jag att det hade varit bättre om han lämnat över stafettpinnen tidigare och inte väntat till nu, säger Wiksten.

Vad hoppas du att hans avgång ska medföra?

– Man hoppas att vi får en styrning och ledning i landstinget på sikt som går hand i hand med den politiska ledningen, säger Wiksten.

Om Johansson hade varit chef i ett företag som visat samma dåliga resultat, hade han då kunnat sitta kvar så länge som han gjort?

– Nej, hade man gått med så stora underskott och misslyckats i så många år med att få ordning på ekonomin, det hade aldrig fungerat i ett privat företag, säger Wiksten.