Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingelas arbetsplats är ett kulturarv

Stångå kvarn är Njurundas och en av Medelpads äldsta företag. Sedan 2014 drivs anläggningen av Ingela Persson. En kvinna som hittat rätt i yrkeslivet och lyckas kombinera yrket med sitt intresse för hästar och husdjur.

Stångån i Njurunda har ett brant utlopp med bra fallhöjder innan den rinner ut i Järnvägsforsen i Ljungan. Stångån var en gång ett av Sveriges mest utbyggda vattendrag när det gäller vattenkraften. Här fanns på 1700-talet flera kvarnar, smedjor, två vadmalstampar, ett flishuggeri med mera.

På sträckan mellan Stångom och Njurundabommen fanns exempelvis år 1820 en tullmjölkkvarn och inte mindre än 16 husbehovs mjölkkvarnar som drevs av olika byar i Njurunda. Så småningom tillkom ett lumppappersbruk, en linhammare, med mera. Ett helt litet industriområde växte upp vid nedre delen av Stångån.

Mitt i det som återstår av denna kulturhistoriska miljö arbetar i dag Ingela Persson. Hon är den senaste i den långa raden av människor som haft Stångå kvarn som sitt levebröd.

– Det är spännande och intressant att jobba med en anläggning som är fylld av historia, även om det inte är en riktig kvarn längre. Och det behövs butiker i Njurunda med produkter för häst- och djurhållning, konstaterar Ingela Persson.

Familjen växte upp i Vapelnäs i norra Njurunda. Ingela, född 1970, hade två äldre bröder. Föräldrarna var i restaurangbranschen. Pappa drev bland annat en lunchbar i Sundsvall är även hennes mamma jobbade. Hästintresset började tidigt för Ingela. Det blev en naturlig del av tillvaron eftersom hennes pappa ägde travhästar.

Ingela ser tillbaka på barndomen som en rolig och idyllisk tid.

– Jag hade en bra uppväxt i Vapelnäs. Det fanns det många ridvägar i omgivningarna och det blev många fina turer längs Ljungan och vidare i Njurunda, minns Ingela.

Ingela gick i Svartviks skola innan det blev dags för högstadiet i Nivrenaskolan. Intresset för djur och hästar kom att dominera fritiden. Hästar kom att bli en del av Ingelas försörjning direkt efter högstadiet. Redan som 15-åring fick hon extra jobb hos travkusken Lars-Erik Green på Bergsåkers travbana. Travkörning och hästträning fortsatte sedan hos Håkan Skoglund med ett 10-tal hästar att jobba med. Hon arbetade kvar i travsportens miljö i ett antal år.

– Jag stortrivdes och det var väldigt mycket jobb, men till sist så kände jag att jag behövde göra något annat.

1995 började hon på Ålsta folkhögskola där hon läste in gymnasiekompetensen. Hon blev butikskonsulent. Det blev några år i butiksbranschen där hon servade olika butikskedjor.

Cirka 2010 började Ingela jobba extra i Stångå kvarn. Hon trivdes bra och så småningom fick hon erbjudandet att ta över företaget. Sedan juni 2014 driver Ingela Persson det företag som kan dateras till 1734. Hon jobbar ensam och i bland rycker hennes sambo Tomas Källberg in.

Paret köpte en hästgård i Tunbyn 2005. Där finns fyra egna travhästar som man har i träning. Ingela har således inga fritidsproblem. Det handlar om hästar och djurhållning under större delen av dygnet.

– När det gäller Stångå kvarn så vill jag gärna utöka och förädla verksamheten. Det går bra och jag har en växande kundkrets. Mycket hänger på om och när det blir dubbelspår på järnvägen här intill. Då är det risk att byggnader måste rivas. Vi är ju flera företagare som avvaktar vidare besked fån Trafikverket, konstaterar Ingela Persson.