Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen annan ska definiera vem du är

Vad du föds till är ointressant. Du kan bli vad du vill; vem du vill.

Det är den viktigaste lärdomen att dra av musikern David Bowies liv och han långa karriär. Han är själv det yttersta exemplet på just det. Få, om ens någon, har som han så konsekvent vägrat att stanna upp och stelna. Under den nästan 50 år långa karriären hann han experimentera med en mängd olika persona, Major Tom, Ziggy Stardust, The Thin White Duke, Aladdin Sane med flera, och stilar. Han bröt ny mark både musikaliskt och stilmässigt, det är därför inte överord att utnämna honom till den allra störste i pop- och rockhistorien.

Bowie var en modig artist som ställd inför valet mellan att ta den säkra vägen eller ge sig ut på okänd mark alltid valde det sistnämnda. Ibland hamnar man då på villovägar, musikaliskt har det inte alltid resulterat i de högsta av toppar. Å andra sidan har det alltid varit intressant att följa med på David Bowies resa, vilket inte kan sägas om de flesta av hans generationskamrater som fortfarande är aktiva.

Kulturskribenten Andres Lokko beskriver David Bowie på ett träffande sätt i Svenska Dagbladet: Bowie var en skrämmande uppenbarelse i en bakåtsträvande värld och därför en själsfrände, en storebror, för alla som inte passade in, för alla som drömde om ett annat liv än det vi hade fått.

Det framstår som omöjligt att älska Bowie om man inte är en person som är tolerant, öppen och nyfiken. Jag föreställer mig att konservativa och reaktionärer därför måste hata David Bowie och allt han stod för. Han som inte bara i ord utan i handling genom hela sin karriär levde efter devisen att framåtskridande alltid är bättre än tillbakablickande. Han som vägrade acceptera de traditionella och förminskande könsroller. Han som alltid valde den svåra framför den enkla vägen.

Han har stundtals varit ytterst feminin för att i andra stunder spela på det maskulina. Budskapet har varit: Ingen annan ska få definiera vem du är. Det ska du själv göra.