Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen avhysning av EU-migranterna före sommaren – oklart om vinterhärbärge

Vintern närmar sig – även i det provisoriska husvagnslägret på Södra kajen.
Där är strömlösheten ett återkommande problem för de 80 EU-migranterna.
– Det är inte bra, förklarar Mircea Vasilica Tudorel, och visar ett bränt eluttag.

Han klagar inte, utan det är jag som frågar när han visar mig det ljusblå elskåpet. Anläggningen är dimensionerad för fem husvagnar, inte 21. När propparna går får de laga efter läge – bilbatterier, gasol och värmeljus åker fram.

– Vi betalar gärna för elen, men vi behöver få låna fler elskåp säger Alex Bujör, som också bor där.

Efter helgen så får Mircea Vasilica Tudorel ordning på elskåpet och ger förhållningsorder till de övriga i husvagnslägret om hur de ska göra för att de ska slippa nya elavbrott. Själv har han på sistone fått arbete, jobbar några timmar om dagen på en närliggande firma. Alex Bujör har också haft jobb.

– Jag tycker om Sverige, säger han.

Huvudsysselsättningen är annars tiggeri. När EU-migranterna från början slog läger så saknade de tillstånd. Men, enligt kommunfullmäktiges beslut i september så kommer ingen att bli avhyst, så länge det inte finns ett förslag på en annan lösning. Troligtvis ligger inget sådant förslag på bordet före sommaren. Först ska socialnämnden ta över samordningsansvaret för ”kommunens framtida förhållningssätt till utsatta EU-medborgare”, som politikerna formulerat frågan. Klubban åker i bordet den 18 november.

Vad händer då?

– Det vi ska göra är att inrätta ett vinterhärbärge, precis som ifjol. Men var det blir vet vi inte än. Sedan så ska vi bedriva uppsökande verksamhet mot barn, vilket är precis det uppdrag vi har idag enligt socialtjänstlagen. Sedan så ska vi ge akut hjälp efter individuell prövning, som tidigare. Vi ska också inrätta en husvagnsuppställning, men det kan inte vi lösa själv utan där får be den övriga kommunorganisationen om hjälp för att hitta en plats, säger Malin Larsson (S), socialnämndens ordförande.

Även hon har nåtts av informationen om elbristen i husvagnslägret, men konstaterar att frågan får bero tills dess att socialnämnden tar över samordningsansvaret.

– Det man måste komma ihåg är att det här inte är medborgare i Sundsvall, och att de egentligen inte har samma rättigheter som våra hemlösa medborgare. Samtidigt är det en väldigt sårbar grupp EU-medborgare, som egentligen lever helt utanför systemen i sina hemländer, och som sökt sig hit på grund av arbetslöshet och misär. Därför har vi tagit det här beslutet. Ingen ska behöva frysa ihjäl på våra gator, säger Malin Larsson.

Först i kö för socialnämnden ligger annars frågan om vinterhärbärget, som ska vara på plats före jul, enligt Malin Larsson. Liksom förra året ska det också finnas platser för andra på vinterhärbärget, som bostadslösa Sundsvallsbor. Principen är att varje övernattning också kommer att vara förenad med en avgift. Slutnotan för fjolårets vinterhärbärge på Fläsian landade ändå på 406 213 kronor. Då gick drygt hälften, 226 000 kronor, gick till det vaktbolag som patrullerade området. Pirjo Holmström är politiskt aktiv i Miljöpartiet och har engagerat sig för EU-migranterna på Södra kajen. Hon besöker dem i stort sett dagligen och tycker inte att satsningen på Fläsian var så lyckad.

– Det hade varit billigare att låta dem bo på hotell och äta hotellfrukost, säger hon.

Avståndet in till stan gjorde att många av EU-migranterna, av väldigt praktiska skäl, avstod från att övernatta. Det blev helt enkelt för dyrt och för komplicerat för dem att ta sig till och från härbärget i Fläsian varje dag.

Vad tror du är den bästa lösningen på sikt?

– Jag är övertygad om att det kommer att uppföras modulboenden. Det finns så många som har behov, bostadslösa, asylsökande och EU-migranter och det ser jag som den enda rimliga lösningen, säger Pirjo Holmström.

”Vi betalar gärna för elen, men behöver få låna fler stationer”, säger Alex Bujör på bilden tillsammans med Irina Gherrasá.