Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen dragracing efter klockan åtta

SHRA Sundsvall vill få möjlighet att köra dragracing till klockan 22.00.

Men än så länge är det rött ljus.

– Gatufesten håller på sent på natten, men vi får inte köra två timmar längre mitt i skogen, säger klubbens ordförande Tommy Edström.

Annons

SHRA Sundsvall har tillstånd att arrangera dragracingtävlingar på Sundsvall Raceway i Sättna sex dagar per år. Tävlingarna får inte hålla på längre än till klockan 20.00 på grund av de höga bullernivåerna.

Men eftersom regn eller krascher ibland har gjort att man inte hunnit köra färdigt har klubben hört av sig till miljökontoret för att få tillstånd att i stället köra till klockan 22.00 – en förfrågan som kommunen inte har beviljat. I stället har de hänvisat till länsstyrelsen, som utfärdat det nu gällande tillståndet. Men SHRA Sundsvall har inte tagit ärendet vidare dit.

– Det är en lång procedur och vi kommer inte att hinna få något beviljat därifrån innan vår nästa tävling. Vi får ta ställning till om vi ska ta det inför nästa år i så fall, säger Edström.

Lena Ericsson på miljökontoret förklarar att beslutet om förlängning inte ligger i deras händer.

– De har ett tillstånd för sina tävlingar. Vi kan inte gå förbi det, utan vår uppgift är bara att se till att villkoren följs, säger hon.

SHRA Sundsvall har tillstånd att köra på banan i Sättna åtta dagar per år – sex tävlingsdagar och två träningsdagar.

– Det är inte många dagar per år det handlar om. Titta på Gatufesten eller Eagleskonserten som var nyss. De håller på mitt i stan och långt in på natten, men vi får inte ens hålla på två timmar längre utan länsstyrelsens tillstånd, trots att vi är mitt ute i skogen, säger Edström.

Skillnaden mellan dragracing och Gatufesten är att det förstnämnda klassas som så kallad miljöfarlig verksamhet och därför kräver tillstånd.

– Har man sökt ett sådant och fått det är man skyldig att följa villkoren, säger Lena Ericsson.

Vid de senaste dragracingtävlingarna i Sättna, helgen den 18 och 19 juni, kunde flera tävlingar inte avslutas. Under lördagen blev det två timmars tävlande – resten regnade bort.

Och på söndagen gjorde långa saneringstider att man inte hann färdigt i tid.

– Vi hade fyra tävlingar kvar att köra när klockan var åtta, men tvingades avbryta, säger Edström, och fortsätter:

– Då hade vi inte bullrat på hela lördagen. Det känns lite snopet att man måste bryta när det är så lite kvar.