Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen forskning på "fettdoktorns" diet

I tisdags släppte SBU en studie som visade att kost med lite kolhydrater och kost med lite fett hade samma positiva effekter på typ2 diabetiker. Studien tittar inte alls på LCHF-dieten som Annika Dahlqvist förespråkar.

– Det är många intressanta studier som har uteslutits, säger Annika Dahlqvist.

Annons

Annika Dahlqvist är läkaren som sade upp sig efter att hon kritiserats för att inte ha följt hälsovårdsnämndens direktiv när det gäller kostråd till patienter med diabetes, hon kritiserar Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU).

– De etablerade forskarna ingår i en kultur där man äter mycket kolhydrater, det färgar av sig i deras forskning, säger Annika Dahlqvist.

Hon har själv försökt bedriva studier på vad LCHF-dieten har för effekter på diabetiker, men då hon inte fått tillräckligt stora undersökningsgrupper och det är alltid svårt att göra bra koststudier.

– Forsknings och utvärderingsenheten i Sundsvall har inte råd med stora studier dessutom är följsamheten i koststudier svår, i många fall visar det sig att försökspersonerna inte alls har ändrat sin kost utan fortsatt äta på samma sätt, säger Annika Dahlqvist.

LCHF-dieten bygger på ett lågt intag av kolhydrater, ett normalt intag av proteiner och ett intag av naturliga fetter.

– Flera diabetiker har gått över till den här dieten, men deras välmående syns inte i SBU:s studier, säger Annika Dahlqvist.

LCHF står för low card high fatt - låg kolydrat hög fett och är en diet som inte finns i historien. Den har gemensamt med andra dieter att grönsaker är bra och att socker är dåligt. Framförallt är det grönsaker som växer ovan jord som är nyttiga och alla halvfabrikat som är onyttiga. Annika Dahlqvists man odlar många grönsaker själv och trotts att hon är en av LCHF-dietens största förespråkare kan hon tulla lite på reglerna ibland.

– Jag gillar att gnaga på en morot emellanåt, säger Annika Dahlqvist.

Annons