Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen kan avgöra vad mamman minns

Ingen kan avgöra om mamman i Arbogamålet minns rätt när hon pekar ut tyskan Christine Schürrer som mördaren.
Det säger minnesexperten, professor Sven-Åke Christansson till TT.

Han hördes en andra gång som sakkunnig när rättegången om barnamorden på torsdagen gick in på sin fjärde dag i Svea hovrätt.

Christiansson uttalade sig inte konkret om mammans minneskapacitet i Arbogafallet utan drog allmänna jämförelser med den forskning han bedrivit om minnet.

Innebörden i hans forskning visar att mammans minne av överfallet på henne och barnen kan förklaras av att hon omedvetet påverkats av annan information. Hon kan ha hört andra personer, exempelvis sina anhöriga, berätta om händelsen och blandat ihop dem med egna upplevelser. Mamman bedöms därför inte som helt tillförlitlig även om Christiansson inte påstår detta.

Han sade i rätten att han genom sitt vittnesmål bara vill ge alternativa förklaringar till de uppgifter mamman lämnat.

Sven-Åke Christiansson vill inte svara på TT:s fråga om mamman minns rätt när hon säger sig känna igen Christine Schürrer som den kvinna som överföll henne och barnen.

– Jag sitter inte inne med den kunskapen och det gör nog ingen annan heller. Jag ska bara belysa hur minnet fungerar och hur det kan vara relevant för den situation hovrätten har att bedöma, säger han.

Torsdagen ägnades i övrigt åt fortsatta förhör med styvpappan. Mamman var det första han såg när han kom hem till villan den ödesdigra kvällen den 17 mars och upptäckte familjen svårt skadad i hallen.

– Min första tanke var, vad leker ni med? Sedan såg jag mamman blöda, berättade han.

Styvpappan reflekterade inte först över hur mycket blod som fanns i hallen men insåg det när han upptäckte barnen liggande på golvet.

Han försökte lyfta upp mamman som gnydde och rörde på sig. När han gick fram till barnen såg han dem stirra mot honom.

Först efter flera dagar fick styvpappan veta att Christine Schürrer var misstänkt. Han kunde då inte förstå detta.

Tragedin har starkt påverkat hans liv.

– Jag tänker på barnen varje dag och sörjer dem oerhört. Min trygghet har slagits sönder. Det är ofattbart att barnen fick lämna livet på det sätt som skedde. Det går inte att sätta fingret på känslan, sade han.

Förhöret med Christine Schürrer kunde inte påbörjas på torsdagen som planerat. Hon ska nu höras på fredagen i stället.