Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen kan få byggrätt på folkets stora torg

Låt er inte missledas av kommunens tal om att det finns en byggrätt bredvid torget. Denna yta finns inte. Det är på torget man tänker inkräkta. Kommunens agerande lurar folk att tro att det är bäddat för en 115 meter hög skyskrapa bredvid torget trots att politiker vet att den enda rätt som tillkommit för Stenstan sedan stadsplanen 1890 var år 1926 att små enplanshus för skötsel fick uppföras.

Läs också: Stenstan ska bevaras – men vad kan du egentligen om vår stadskärna?

Gällande stadsplanen från 1890 har den försvunnit från kommunens arkiv men har nyligen på privat initiativ återfunnits i länsstyrelsens arkiv och i Riksarkivet där torget framgår (se bilden). Byggrätten skall enligt kommunen finnas i anslutning mot Esplanaden men text i stadsplanen anger att den intill Esplanaden liggande kvarvarande ytan av kvarteret Måttan utgått och överförts till torgets öppna yta för att bilda en magnifik öppenhet ihop med Esplanaden-Vängåvan. Planen är godkänd av Kunglig Majestät Oscar II.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Byggare var sugna på det borttagna smala kvarteret redan 1889 men Stadsplanen har respekterats och ska så även göras av dagens politiker.

Vårt torg är nämligen "folkets torg" enligt PBL, Plan och bygglagen då det klassas som allmän plats som bara får användas till traditionell verksamhet. Inte till en skyskrapa med mest bara 50 bostadsrätter som vi underdånigast skulle få leva i skuggan av likt ett solur med visare på 300 meters längd svepande över torget och Vängåvan och hela riksintresset Stenstan i 200 år. "Liten störning", sa byggaren. Stort hån, säger jag.

Lennart Gustafsson

Läs mer insändare om Stenstan:

Ett enda höghus kan inte rädda Stenstan

Gör stan levande även på dagtid – bygg Torg1

Torg1 ett absurt projekt

Bakåtsträvande eller utvecklare av staden?

Stenstan i Sundsvall är ett intresse för hela landet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel