Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen klättring av Svanebo – Johnsrud Sundby helt överlägsen

Martin Johnsrud Sundby startade med knappt 14 sekunders ledning i minitourens avslutande jaktstart över 15 kilometer.
I mål var norrmannens marginal till tvåan Petter Northug hela 44 sekunder.
Anders Svanebo blev 44:a, 3.48 efter segraren.
– Jag hade hoppats på ett bättre svar i kroppen, men jag är nöjd med det klassiska sprintloppet, där var jag bara en sekund från att gå vidare, säger han.

Annons

Efter att ha slutat 46:a i lördagens 10 kilometer fristil så blev det alltså ingen större klättring i resultatlistan för Stockviks Anders Svanebo på söndagen.

I jaktstarten över 15 kilometer i klassisk stil åkte Svanebo in i mål som 44:a.

– I dag var det ett riktigt problemföre, det blev till att staka och saxa omvartannat i 15 kilometer, säger Svanebo som var mest nöjd med den klassiska sprinten i fredags.

– Jag var bara en sekund från att gå vidare då, så det var positivt.

Har du funderat på var du tappade den där sekunden?

– Nja, säg det. Jag åkte väl lite för sakta på platten och så måste man ha en bra avslutning. Men jag var ändå tredje svensk och nära att gå vidare på en världscup där alla de bästa är med.

Under söndagens avslutning i Finland handlade det mesta, i vanlig ordning, om Norge. Finn Hågen Krogh fullbordade den norska succén genom att bli trea.

Norrmännen och i synnerhet Martin Johnsrud Sundby – som tog hem slutsegern i minitouren för tredje gången – ser ut att bli svårstoppade även den här vintern.

– Jag är mycket nöjd. Jag körde riktigt fort de första två varven i dag och fick betala lite för det, men jag hörde att de bakom inte närmade sig, sade Martin Johnsrud Sundby till SVT.

Lördagens överraskningsman Martin Johansson – som startade som sjunde man – försökte haka på och ta upp striden om en pallplats, men tvingades släppa på det näst sista av de sex varven. Martin Johansson blev ändå bäste svensk på en 15:e plats, 1,21 efter segraren.

– Det fungerade skapligt, men när vi gick ut på femte varvet blev jag tvärstum, sade Martin Johansson.

Daniel Richardsson blev näst bäste svensk.

– Det var stressig åkning i dag och jag blev trött till slut. Det var utmanande före och svårt att få till skidorna, jag fick springa bredvid spåret en hel del. Jag gick på öronen två gånger, sade Daniel Richardsson som ändå avancerade från 28:e till 18:e plats.

Förbundskaptenen Richard Grip sammanfattade:

– Martin gjorde ett bra försök och som helhet har den här helgen gett honom bra självförtroende. På damsidan fanns väldigt många glädjeämnen den här helgen. Att se Stina Nilsson åka så bra i ett traditionellt lopp var verkligen roligt, sade Richard Grip till SVT.

Världscupen toppas nu av Martin Johnsrud Sundby som skrapde ihop 314 poäng under premiärhelgen. Norge har sju åkare bland de tio främsta sammanlagt. Martin Johansson är med sina 76 poäng bäste svensk på 16:e plats totalt. Nästa helg väntar tävlingar i Lillehammer med skiathlon och stafett på programmet.

– Det är klart att jag hoppas på fler chanser. Generellt tycker jag ändå att jag har tagit steg framåt, man får se det som utmaningar och en bra dag är jag topp-tio i ett skejtlopp, säger Anders Svanebo.