Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen lösning i infekterad hotelltvist: "Orimligt att betala 89 miljoner"

Först till hösten kan det komma en slutnota i den segdragna hotelltvisten mellan hotellkedjan Scandic och Folkets hus i Sundsvall.
– Det är orimligt att betala 89 miljoner. När vår konsultrapport är klar i mars kan vi ta ställning till en mer rimlig summa, säger Ulrika Westin, vd för Folkets hus & park.

Annons

Tvisten har pågått sedan 2010 då Scandics kontrakt på att driva hotellverksamhet i avenyhuset sades upp efter 15 år.

Föreningen som redan bedrev restaurang- och konferensverksamhet ville också driva hotellverksamheten själva. Som kompensation betalades två miljoner kronor ut till Scandic.

Men Scandic var missnöjda och gick till domstol. De förlorade i tingsrätten men vann i hovrätten.

Läs också: Folkets hus får avslag i HD

Det som kvarstår nu är att avgöra hur stort skadeståndet ska bli och där har parterna inte kunnat förlikas.

– Det är klart att vi ska betala kompensation, det är inte det. Men den summan Scandic begär är orimlig och bygger på felaktiga beräkningsgrunder, säger Ulrika Westin.

Föreningen anser att Scandic har kört ett hårt spel ända från början, att de inte har varit villiga att förlikas och har använt utpressningsliknande metoder.

– Det bud vi fick var betala 89 miljoner eller ge oss tillbaka lokalerna och att de då också skulle ha restaurang- och konferensverksamheten och även att de skulle ha hyresreduktion. Det fanns inget annat alternativ för oss än att låta dem stämma oss, säger Ulrika Westin.

Scandic har sedan tidigare anlitat två oberoende konsulter inom verksamhetsvärdering för att bedöma de ekonomiska förluster som drabbat företaget. De anser att de har förlorat avsevärda belopp på det uppsagda kontraktet.

Men då har Scandic beräknat på att verksamheten fick läggas ned då kontraktet sades upp, inte att hotellverksamheten flyttat.

Folkets hus & park menar att de nya lokalerna på Trädgårdsgatan tagit över hela verksamheten som bedrevs i Folkets hus.

– Hela konceptet, inventarier, kundavtal, telefonnummer och bokningssystem har de tagit med sig till Trädgårdsgatan, säger Ulrika Westin.

Scandic hävdar att hotellet på Trädgårdsgatan skulle ha startats i vilket fall. Men föreningen menar i sin inlaga till rätten att de kan bevisa att det handlar om en flytt av verksamheten och inte en nedläggning.

– Även i sin marknadsföring ut mot kunden har de meddelat att de flyttat sin verksamhet, inte att de har lagt ned den, säger Fredrik Iverström, advokat för Folkets hus & park.

Scandics advokat Olle Flykt har nu begärt att föreningen kommer med ett motbud för vad de anser är en rimlig kompensation. Men även att de kommer med ett alternativt bud om rätten går på föreningens linje och anser att det handlat om en flytt av hotellverksamheten och inte en nedläggning.

– I nuläget kan vi inte säga något alls om summan, vår konsultrapport är klar den 14 mars, först då kan vi komma med ett belopp, säger Ulrika Westin.

Huvudförhandlingar är satta till 27:e-28:e september.