Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen man ska lida av inkontinens i onödan

I dag den 19 november firar vi Internationella mansdagen för att uppmärksamma män och pojkars hälsa och välbefinnande. Ett tabubelagt område det aldrig talas högt om är manligt urinläckage. Detta trots att ett par hundratusen män är berörda. Nu är det hög tid att bryta tystnaden. Det måste bli lika naturligt att prata om manligt som kvinnligt urinläckage.

Jag heter Peter Bernström och lever med urinläckage. Det gör jag och några hundratusen svenska män med mig. En nyligen genomförd undersökning som gjorts av TNS bland 2 000 män i Norden och Baltikum visar att varannan man över 55 år besväras av urinläckage. För vissa handlar det om några droppar men för en av tio är problemet betydligt större än så. Fler än hälften av alla män som drabbats har svårt att prata om det med en vän, var tredje person tar inte ens upp problemet med sin läkare. Och endast en av tio är medveten om att det finns skydd speciellt anpassade för män.

En kvinnlig åkomma?

Statistiken kan till stor del förklaras av att det råder tabu kring manligt urinläckage. När media pratar inkontinens framställs det allt som oftast som en kvinnlig åkomma, detta trots att vi efter 75 års ålder nästan är lika många män som kvinnor som drabbas. Susan ”Kniiip” Lanefelt uppmärksammade problemet för över 30 år sedan. Idag har bland annat Linda Wemmert fört upp ämnet på agendan genom sin bok ”Den inkontinenta kvinnan”.

Vi män har däremot aldrig uppmanats till att knipa. Trots att det faktiskt även kan hjälpa oss. Några manliga förebilder kan jag inte heller minnas. Nej, män får inte framstå som svaga. Varken själsligt eller kroppsligt. Tabun kring ämnet föder skammen. En skam som för mig, och säkert många andra, är värre än själva dysfunktionen.

En bättre vård

För att öka acceptansen och bryta tabun kring manligt urinläckage måste även vården bli bättre på att tackla problemet. När jag själv drabbades, för drygt tio år sedan, fick jag initialt ingen hjälp alls. Det fanns ingen som berättade för mig vilken hjälp som fanns att tillgå, inte heller att det fanns skydd för män. Den första tiden köpte min fru till och med barnblöjor till mig, vi visste inte bättre. Jag fick på egen hand dra i trådarna och begära sjukgymnastik och utprovning av skydd anpassade för mina behov. Det råder stora kunskapsluckor inom delar av sjukvården. Det har även rapporter från SBU (Kunskapscentrum för Hälso- och sjukvården) bekräftat som genomförts om inkontinens.

Social isolering

Det tabu som råder kring manligt urinläckage tillsammans med vårdens okunskap leder till att många män lider i det tysta. De tror, precis som jag gjorde, att deras problem är något unikt. Istället för att berätta om problemet och söka hjälp hittar man på egna lösningar. Barnblöja, bindor, toalettpapper i kalsongerna, eller dubbelt lager underkläder. I värsta fall leder manligt urinläckage till social isolering. Resor, middagar, bio, teater eller restaurangbesök blir otänkbara. Urinläckaget hindrar från att leva ett fullvärdigt liv. Jag vet. Men jag vet också hur det känns att få livet tillbaka och att det finns hjälp att få.

Sprid budskapet

Lösningen är att bryta tystnaden, och uppmärksamma problemet som leder till underbehandling och onödigt lidande. Ett stort ansvar vilar på media. Sprid budskapet att urinläckage drabbar både kvinnor och män!

Ett par hundratusen svenska män lider av inkontinens, vården måste bli bättre på att ställa frågan och på att ta hand om dessa patienter. Upplys dem om att det finns hjälp att få – medicin, operation, övningar. Om det inte hjälper kan man leva ett fullgott liv med skydd speciellt utformade för män. Som varken syns, hörs eller luktar. Men skänker trygghet. Jag vet!

Vårdcentraler – certifiera er

Vi uppmanar alla kontinensmottagningar att ansöka om certifiering hos Sinoba, föreningen för kunskap om inkontinens och blåsproblem. Från och med idag då vi firar vårt 10-årsjubileum, erbjuder Sinoba landets kontinensmottagningar i öppen vård att ansöka hos oss om certifiering. Det ska verka som hjälp och inspiration till vårdcentraler att skapa kontinensmottagningar där dessa saknas och att utveckla befintliga kontinensmottagningar så att de håller den kvalitet patienterna har rätt att förvänta sig.

Ingen ska lida i onödan av manligt urinläckage.

Peter Bernström

Ordförande Sinoba, föreningen för kunskap om urininkontinens och blåsproblem.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel