Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen mättnad för Anette Norberg

Anette Norberg har rutinen. Hon har dessutom en matematikers skarpa hjärna och ett yrke som aktuarie där konsten att beräkna risker är en dygd.
Den 42-åriga tvåbarnsmamman är som klippt och skuren för att vara skipper i ett curlinglag – vilket den imponerande meritlistan understryker.

Karriärens höjdpunkt var den olympiska guldmedaljen i Turin 2006, men även två VM-guld, ett VM-silver och fyra VM-brons samt sju EM-guld, två EM-silver och två EM-brons pryder sin plats hemma i prisskåpet.

Anette Norberg känner sig dock inte det minsta mätt på framgångar. Nästa uppgift – EM i Örnsköldsvik med start den 6 december.

– Det känns otroligt stimulerande. Dels att få spela på hemmaplan i en fantastiskt fin arena, EM har aldrig avgjorts i en ståtlig arena. Dels att försöka försvara guldmedaljen och spela hem det åttonde EM-guldet, säger hon.

TT: Vilka blir de svåraste konkurrenterna i medaljstriden?

– Vi slog Skottland i EM-finalen förra säsongen. Vi får räkna Skottland, Schweiz och Danmark som våra svåraste motståndare.

TT: Du vann din första EM-medalj 1984 (silver), vad är den största skillnaden mellan en EM-tävling då och nu?

– Det är en ofantlig skillnad. Inte minst på isens och stenarnas kvalitet. Då höll isarna inte alls samma klass som nu. I dag är det spelarnas kvalitet som fäller avgörandet i finalspelet, då kunde slumpen fälla avgörandet även i så viktiga matcher som en EM-final.

TT: Vilka styrkor krävs för att en curlingspelare ska nå världsklass?

– Det är flera faktorer, man måste ha bra kroppskontroll och ha en mental styrka att göra rätt beräkningar även i stressade situationer. I mästerskapens slutspel gäller ju vinna eller försvinna därför måste man också kunna prestera som bäst när det gäller som mest.

TT: Team Norberg har ju dominerat svensk damcurling i drygt 20 års tid. Vad har det fått för konsekvenser?

– Det har blivit ett glapp mellan oss och de övriga lagen. Det finns inga andra svenska topplag som har stor internationell rutin. Det finns ett antal unga och mycket lovande lag som behöver några år till på sig innan de fått den rutin som krävs för att de på allvar kan hävda sig i den internationella konkurrensen.

TT: Ditt nuvarande lag med Eva Lund, Anna Svärd och din syster Cathrine Lindahl har spelat ihop under de senaste sex säsongerna. Vad är förklaringen bakom framgångarna?

– Vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Vi har också alla viljan att bli bättre, det märks när vi tränar tillsammans. Vi är dessutom målinriktade och besjälade av en vilja att vinna varje match.

TT: Då och då uppstår komplicerade situationer i spelet där det kan vara svårt att komma överens om hur nästa sten ska spelas. Hur klarar ni av den situationen?

– Oftast är det inga problem att bli överens. Vi pratar oss fram till bra lösningar. Råder det delad mening är det jag som får sätta ned foten och bestämma nästa drag. Det är ju oftast i den situationen när jag ska spela nästa sten och då får jag se till att jag gjort rätt val.

TT: Efter mer än 20 år i världstoppen har du börjat tänka på att lägga kvastarna åt sidan?

– Nej, inte alls. Vi ser bara framåt. Det är fortsatt full satsning med OS i Vancouver 2010 som nästa stora mål, sedan får vi se vad som sker.