Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen Ocean Gala till Härnösands hamn – istället blir det Ocean Pride

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Delta terminal är tillbaka i Härnösands hamn. I slutet av månaden är det återigen liv och rörelse i hamnen. "Vi glada att få köra igång verksamhet i hamnen igen", säger Johan Stén, VD Delta Terminal AB.

Det var i vintras det blev känt att hamnens ägare, Södra Norrlands hamn och logistik, fått en förfrågan om att ta emot flyktingfartyget Ocean Gala i Härnösands hamn.

Läs också: Ocean Gala skickar ny jättefaktura till Migrationsverket – har hittills krävt 81 miljoner kronor

Då valde Delta terminal att koncentrera sin verksamhet i Söråker och sedan dess har det i princip varit dött i hamnen med undantag av kryssningsresorna med Birka Cruisers.

Efter beskedet blev känt att Delta terminal lämnar hamnen påbörjades ett intensivt arbete från kommunen mot hamnägaren att stoppa planerna på att låta Ocean Gala lägga till i Härnösand.

Till slut kom beskedet att Ocean Gala inte fick lägga till i Härnösands hamn. Istället blev det hamnen i Utansjö som fartyget lade till i mitten av juni.

- I fjol hade vi hanterat över 24 fartyg vid samma tidpunkt, så visst är vi glada att få köra igång verksamhet i hamnen igen, säger Johan Steen som betonar att det inte finns något motsatsförhållande med hamnägaren.

–Nej, inte alls. Men tyvärr har vi tappat mycket av vår lokala arbetskraft genom uppehållet. Det är både tidsödande och kostsamt att bygga upp en ny arbetsstyrka, men vi kommer säkert att hitta duktiga personer.

Läs också: Flyktingbåt till Härnösands hamn

Inledningsvis kommer Delta terminal ta personal från verksamheten i Söråker.

Första fartyget som anlöper Härnösands hamn blir Ocean Pride som lastar vindkraftverk i Spanien och anländer til Härnösand i slutet av månaden.

Johan Steen hoppas att kommunen renoverar utsprångskajen på Skeppsbron, en kaj som är avstängd.

Läs också: Birkas besök gav miljoner

– Där skulle kryssningsfartyg kunna lägga till. Det pratas mycket i kryssningsbranschen om Härnösands som en destinationsort, säger Johan Steen.

Kommunalrådet Fred Nilsson (S) är glad över beskedet,

- Djuphamnen är utomordentligt viktig för Härnösand och regionen. Uppmuntrande att se hur Härnösands Hamn AB och Delta Terminal bygger vidare och utvecklar verksamheten, säger han i en kommentar.

■ ■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.