Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen operapremiär på hemmaplan för Lennart

Stödebördige tonsättaren Lennart Westman hade hopp om en operapremiär i Sundsvall.
Men den tänkta arrangören Scen Sundsvall hoppade av.

Annons

Efter tre års arbete låg operan "I annan himmel" färdig 2014.

Den har redan spelats för skolor i kortversion, men Lennart Westman, uppväxt i Stöde, har planer på en fullskalig uppsättning för offentliga konserter i en Norrlandsturné. Helst ville han ha premiären i Sundsvall och kontaktade i höstas Scen Sundsvall som var intresserat av att arrangera den.

– Efter ett telefonsamtal bad jag om ett letter-of-intent, och det fick jag, säger Lennart Westman.

Scen Sundsvall svarade i mejl den 6 oktober att styrelsen är positiv, och att man i så fall kan bidra med marknadsföring, lokalbokning med mera utifrån de ekonomiska ramar man kommer överens om. I nästa mejl, den 11 november, står att man nu har bestämt att operakvoten för hösten 2016 är fylld av Folkoperans besök med Mozarts Requiem.

– Först går det över en månad utan ett ljud, och sedan backar de. Jag har fått nej förut, men jag hade väntat mig en riktig förklaring. Jag förstår inte varför Mozarts Requiem, som inte är någon opera, skulle vara en konkurrent, säger Lennart Westman.

Enligt Tomas Melander, ordförande i Scen Sundsvall, är orsaken att Lennart Westmans opera inte hade produktionskostnaderna säkrade. Arrangören betalar bara turnékostnader; instuderingen av verket har ingen arrangör råd att betala och i det här fallet krävdes stöd från Kulturrådet. Det var alltså i höstas osäkert om operan skulle bli av.

– Besked från Kulturrådet dröjde, tiden gick och så kom Folkoperan och hade alla papper på bordet. Längre fram, när Lennart Westman fått produktionsstöd, välkomnar vi honom gärna till Sundsvall, säger Tomas Melander.

I nuläget är Hudiksvall intresserat av att hysa premiären, och blir det turné vill Östersund vara med. Men Lennart Westman är ändå lite besviken.

– Det hade varit roligt med premiär på hemmaplan, säger han.