Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen renovering av Y:et under 2012

Det blir ingen ordning på turerna kring Y:et. Planerna om att statliga medel skulle bidra till en renovering av Timrås rikskända landmärke verkar gå i krasch och på kommunen vill man bli av med konstverket.

– Vi vill hitta en ny ägare, säger Ewa Lindstrand (S).

Annons

I slutet av förra sommaren såg det ljust ut för Bengt Lindströms rikskända landmärke som håller på att förstöras ute på älvdeltat vid Midlanda. Kommunalrådet Ewa Lindstrand och landshövding Bo Källstrand hade träffats för att diskutera Y:ets framtid och efter mötet var båda parter positiva inför 2012. Tanken var att statliga pengar skulle skjutas till för att renovera konstverket och på Timrå kommun tog man fram, inte bara ett, utan två kostnadsförslag på vad det skulle kosta att rusta upp den välkända bokstaven.

– Den lägsta summan hamnade på runt fem miljoner kronor och det tyckte landshövdingen var för dyrt, säger Ewa Lindstrand.

Det håller inte landshövding Bo Källstrand med om. Han förklarar att länsstyrelsen fått in uppgifter från Timrå kommun om vad en eventuell renovering skulle kosta men man har inte fått in någon formell ansökan om bidrag till restaureringen. Och så länge Timrå kommun inte kommer in med en ansökan så ligger ärendet på is.

– Bollen ligger hos Timrå kommun nu, säger landshövdingen.

Om det skulle skjutas till statliga pengar till renoveringen så skulle den summan inte bestå av lejonparten. Man räknar med någonstans mellan 20 procent och hälften av summan för restaureringen skulle kunna komma från staten. Men då måste det också finnas en part som är villig att ta hand om skötseln av Bengt Lindströms gigantiska Y och det är inget som Timrå kommun är intresserad av. Det leder också till att det förmodligen inte kommer att hända något med Y:et under 2012 eftersom budgeten för att söka statliga medel från riksantikvarieämbetet redan är satt.

Ewa Lindstrand menar att det blir för dyrt att ha kvar Y:et. Alternativ två när det gäller renoveringssatsningen uppgår till runt cirka sju miljoner kronor och det gör att man på Timrå kommun vill hitta en ny ägare till konstverket som redan kostat massor av pengar för kommuninvånarna.

– Fortsätter det så är vi snart uppe i summan vi investerade från början, säger Lindstrand.

Det har också diskuterats om flera kommuner i länet ska mötas för att överlägga om man kan gå ihop för att hjälpas åt med att sköta om det 30 meter höga bokstavsmonumentet. Men den lösningen tror inte Ewa Lindstrand på heller.

– Jag har inte fått någon inbjudan till ett sådant möte. Men jag har diskuterat det förut med de närmaste kommunerna och då gick det inte så bra. Skulle det bli ett möte så är det klart att vi ställer upp men helst vill vi hitta en ny ägare, säger Ewa Lindstrand.

Annons