Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ingen säker koppling"

Trots att ett 40-tal tidigare anställda på aluminiumsmältverket i Sundsvall har avlidit i lungcancer mellan 1942 och 2004 finns det inget som säger att Matti Lähdesmäkis sjukdom är arbetsrelaterad.
Det är mycket som påverkar, säger skyddsingenjören Gunnar Nyberg.

Varken Gunnar Nyberg eller personalchefen Agneta Gustafsson har märkt att resultatet av den historiska studien har medfört någon stor oro på företaget.

Folk har annat att tänka på, konstaterar Gunnar Nyberg och syftar på de stora varsel som har lagts den senaste tiden.

Om det finns någon koppling mellan den lungcancer Mattis Lähdesmäki drabbats av och hans anställning på Kubal är oklart.

Det är tragiskt att folk blir sjuka, men det går ju inte att säga att hans tid på dåvarande Gränges har orsakat hans sjukdom, säger Gunnar Nyberg.

I dag hålls en information på Kubal av Tohr Nilsson, som arbetar vid yrkesmedicinska kliniken i Sundsvall. Det är han som har genomfört studien tillsammans med Ove Björ, statistiker vid onkologiskt centrum i Umeå.

Studien avser avlidna personer och den visar också att vi inte kunde påvisa någon ökning när det gäller den mest etablerade cancerrisken, som vid den här typen av arbete är blåscancer, säger Thor Nilsson.

De 40 avlidna industriarbetarna ställdes mot en jämförelsegrupp där endast 25 personer visade sig ha avlidit i lungcancer.

Om man jämför med Sverige i stort så finns det ingen säker överrisk, men gör man en noggrannare kontroll finner man den, säger Thor Nilsson.

Han poängterar att det tar mellan 20 och 30 år att utveckla lungcancer.

Studien speglar en exponering som fanns för ett 40-tal år sedan och förhållandena är helt annorlunda nu. 1995 gjordes en undersökning som inte påvisade några förändringar på Kubal som skulle kunna ge en ökad canceruppkomst, säger Thor Nilsson.