Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen semi – men chans att bli femma

Chansen att nå semifinal i EM är borta.
Nu gäller det för Sveriges handbollslandslag att slå Kroatien för att kunna bli femma.
– Det skulle vi vara jättenöjda med. I så fall blir vi historiska, sade Johanna Ahlm efter 24–22-segern mot hemmanationen Makedonien.

Borta var tveksamheten och missarna från Tysklandsmatchen. Den här gången var det full skärpa redan från start i det svenska laget.

Två problem hade man att brottas med, det ena var den fanatiska publiken. Trots decibelvärden från läktarna långt över smärtgränsen stod svenskorna pall.

– Ärligt talat vande man sig efter ett tag och blev bara inspirerad, sade sjumålsskytten Johanna Ahlm, en av de bästa svenskorna för dagen.

Problem nummer två var Makedoniens kantspelare Natalija Todorovska. Henne fick man aldrig tag i och med sina elva mål var Todorovska den som såg till att hemmanationen i det längsta hängde med i målfabrikationen.

Men någon fara på taket var det inte. Svenskorna behöll kylan i oväsendet, Madeleine Grundström storspelade i målet med hjälp av ett försvar som var sig likt igen, det vill säga kompromisslöst. Dessutom satte Linnea Torstenson de skott hon tidigare missat.

Nu väntar Kroatien på torsdagen i den sista gruppmatchen.

Med en poäng i den matchen har Sverige säkrat en direkt avgörande match om femteplatsen i EM. Kommer man femma skulle det slå sjätteplaceringen från hemma-EM 2006 och bli damlandslagets bästa mästerskapsplacering hittills.

Senast Sverige mötte Kroatien i en avgörande match blev det blågul seger.

– De har en del bra spelare men är lite dåliga att löpa hem, precis som Makedonien. Så kan vi spela bra i början tror jag vi kan få dem att deppa ihop, sade Ahlm.

Det var snabba ryck tillbaka till hotellet efter segern. Bara 20 timmar återstod till nästa match och det gällde att snabbt komma hem för att äta, varva ner och sova.

– Mot Kroatien blir det en helt annan match. Det kommer säkert att vara nästan heldött i hallen. Då får vi själva jobba för att få upp energin igen, sade Sveriges förbundskapten Ulf Schefvert.

Han var imponerad över det sätt på vilket hans tjejer kom tillbaka efter förnedringen mot Tyskland och hur de klarade att stå emot oväsendet från läktarna.

– Jag är oerhört stolt över vad de presterar. Det var inte bara nästan omöjligt att kommunicera, de hade också många konstiga domslut emot sig. Deras spelare behövde bara närma sig målet så blev det straff. Ändå blev vi inte stressade, sade förbundskaptenen.

Ett frågetecken uppstod under matchen i och med att Matilda Boson troligen åkte på en muskelbristning.

Men Schefvert hoppas det ska räcka till en femteplats ändå:

– Att få spela om en femteplats är oerhört viktigt. Lyckas vi inte nå semifinalen får vi ta nästa mål, sade han.