Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ingen skillnad med en hbt-certifiering"

Allt fler verksamheter i Sverige hbt-certifieras, men alla är inte positiva. – Jag tycker att hbt-personer förtjänar bättre, säger Lisa Holmgren (C).

Hbt-certifieringen delas ut av Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, RFSL. Lisa Holmgren är ordförande i Centerpartiets nationella hbt-nätverk och ledamot i Centerstudenters förbundsstyrelse och är osäker på om certifieringen gör så stor skillnad som RFSL vill få det att verka som.

– Bara för att en verksamhet certifierats och fått ett diplom att hänga på väggen så betyder det inte att man gått i mål och kan checka av hbt-punkten på listan. Det är en komplex fråga och det finns ingen enkel lösning, säger hon.

Men är det inte bättre att RFSL utbildar i hbt än att ingen gör det?

– Visst, det är viktigt att lyfta frågan. Men jag tycker att det är fel att verksamheter inte ställer samma krav på hbt-utbildningen som man gör på andra utbildningar som köps in, säger Lisa Holmgren.

Hon riktar också skarp kritik mot att inga utvärderingar görs av utbildningen annat än de enkäter som RFSL själva gör.

– Det blir skevt när en intresseorganisation utvärderar sin egen utbildning. Kvaliteten går inte att bedöma på samma sätt, säger hon.

Robert Bylund, ordförande för RFSL Sundsvall, förstår inte Lisa Holmgrens kritik.

– Jag anser att det är vi som sitter på kompetensen för att utbilda i de här frågorna. Vi gör ett bra jobb och har hållit på med det här länge, säger han.

Robert Bylund tror inte att verksamheter kan sköta utbildningen på egen hand.

– Frågan blir ju då vem som utbildar dem i att utbilda varandra, säger han.

Morgan Grafström, utbildningsansvarig för Sundsvallsregionen berättar att utbildningen som RFSL erbjuder varvar praktiska övningar med teori.

– Ibland finns ett motstånd hos vissa i personalen i att utbildas i de här frågorna, men sedan är det ofta samma personer som uppskattar utbildningen mest, säger han.

Lisa Holmgren tycker att RFSL:s utbildning gör att politiker och verksamheter slipper att ta ansvar.

– I stället för en certifiering tycker jag att man ska jobba bredare och satsa mer på att utbilda personal redan under studietiden, säger hon.