Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen skola för tiggarbarnen

Nu börjar skolan för alla barn i Sundsvall.
Utom för tiggarbarnen.
Minst 20 barn, i åldrarna mellan sju månader och 18 år, skickas nu hem till Rumänien, Bulgarien och Polen.

Det finns flera orsaker till att barnen, som följt med sina tiggande föräldrar hit, inte kan gå i skola här.

– Dels så har kommunen inte tagit beslut om skola här, dels så har barnen ingen bostad eller adress. Kommunen och de sociala myndigheterna kräver att man har en riktig bostad för att kunna bo här. De får inte bo i husvagn, säger Pirjo Holmström, miljöpartistisk politiker och författare som engagerat sig för de romska barnen.

Enligt Pirjo Holmström så har papperslösa barn rätt att gå i skola, men eftersom de sociala myndigheterna kräver en bostad så kan de inte göra det. Och att få en bostad är nästintill omöjligt. Pirjo liknar situationen vid ett moment 22.

– Jag kan förstå att det inte är helt okej att bo i husvagn året runt när man inte har tillgång till hygienfaciliteter, men skulle det ordnas så kan inte jag se några hinder för att barnen får stanna här och gå i skolan. Det är bättre att de får en möjlighet till skolgång så att de har en framtid. Har man inte gått i skola blir det svårare att få jobb. Många är ju analfabeter, säger hon.

Föräldrarna planerar nu för barnens hemfärd. Någon eller några ur gruppen följer med barnen tillbaka till deras hemländer, där skolorna börjar senare än här, i mitten av september.

Men om hemresan faktiskt betyder att barnen också kommer att gå i skolan är oklart.

– Det kostar med kläder, böcker och bussresor. Vissa har privilegiet att få gå i skolan något år, andra inte.

Det råder stor variation i Sveriges kommuner när det gäller tiggarbarnens möjligheter att gå i skolan. Enligt Pirjo Holmström så har Örnsköldsviks kommun tagit beslut om att barnen ska få gå i skola där. Där har också härbärget från i vintras ordnats som boende. Men i Sundsvall så har kommunen inte fattat ett sådant beslut.

Elias Ciurar är pappa till tre barn i skolåldern.

– Det finns ingen möjlighet för mina barn att gå i skola här i Sverige. Vi har ingen bostad och barnen kan inte bo i husvagnen när det är kallt, säger han och berättar att det kostar 250 euro per barn att gå i skolan i Rumänien.

Läs också: Hjälper EU-migranter till jobb