Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vårdförbättring i sikte för Ånge – tror mer på digitala lösningar för distansvård

Det finns i dagsläget ingen möjlighet att ge invånarna i Ånge kommun en bättre vårdlösning utanför hälso- och vårdcentralernas öppettider.
Det meddelar Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör Landstinget Västernorrland, i ett svar på framförda krav från Ånge kommunstyrelse.

Det var våren 2016 som Örjan Olsson (V) lyfte förslaget om att utreda om det inte skulle gå att ha en sjuksköterska tillgänglig för medborgarna ett antal timmar utanför hälso- och vårdcentralernas öppettider. Detta för att skapa ökad trygghet och närvaro, samt också minska de resor till Sundsvall som är dagens alternativ.

Läs också (från 2016): Han vill ha bättre tillgång till vård

Resultatet av motionen blev en skrivelse från kommunstyrelsen där man klargör att dagens situation i västra Medelpad inte ger "vård på lika villkor".

Det är inte tillräckligt för en orolig förälder

– Det är bra med en kontakt per telefon, men det är inte tillräckligt för en orolig förälder vars barn till exempel har hög feber eller svårt att andas, skriver kommunstyrelsen, och slår fast att primärvårdsjour inte är tillräckligt.

För Plus-kunder: Ånges nya trygghetsråd har sett dagens ljus: "Nu blir det verkstad"

Förslaget man ger är att teckna avtal med ambulanssjukvården, men det är ingenting som Landstinget Västernorrland ser som möjligt.

– Jag har varit i kontakt med den som är chef för ambulansverksamheten och de anser att det är för sårbart. De behöver dessa medarbetare för de som ska transporteras till sjukhusen, skriver primärvårdsdirektör Anna-Lena Lundberg i ett nyligen sammanställt svar.

För Plus-kunder: Ebba Busch Thor (KD) om Landstinget Västernorrland: "Ett av de absolut sämsta i Sverige"

Där konstateras också att invånarna i Ånge kommun inte kan räkna med några större personalsatsningar än de som redan finns.

I dagsläget har Primärvården tyvärr inga resurser att avsätta

– I dagsläget har Primärvården tyvärr inga resurser att avsätta för bemanning på jourtid i Ånge kommun, skriver Anna-Lena Lundberg.

Läs också (från 2016): Primärvårdsjouren flyttar in på Sundsvalls sjukhus – går samman med akuten

Då ser hon större möjligheter i att utveckla primärvårdsjouren till att innefatta läkarkontakt och vård på distans.

– När tekniken är utvecklad och testad så är jag positiv till en samverkanslösning med er i kommunen och den privata vårdcentralen, skriver Anna-Lena Lundberg.

Hur Ånge kommuns politiker ser på primärvårdsdirektörens förslag till lösningar får framtiden utvisa.