Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vet vad som händer med sjukhusen i en storregion

Om fyra landsting slås ihop i Stornorrland ändras villkoren för sjukhusvården.
Hur? Ingen vet.
– Det är fel att börja en regionbildning med att säga vilka sjukhus som ska läggas ner, tycker Peter Olofsson (S), landstingsstyrelsens ordförande i Västerbotten.

Bland gräsrötter gror oron att ju längre bort besluten tas, desto större risk att hemortens sjukhus drabbas. Politiskt vädras samma farhågor från regionmotståndare längst i norr.

Landstingsrådet Agneta Granström (MP) i den styrande majoriteten i Norrbotten håller inte med.

– Stornorrland tycker jag är bra. Vi är för en fyrlänslösning. Här kan vi mobilisera kompetenser och hjälpa varann på ett mycket bättre sätt. Jag ser bara vinster, säger hon.

Så hur påverkas sjukhusstrukturen?

– Inte stort. Men alla ska vi ju äga universitetssjukhuset gemensamt. Läkarutbildningen i Umeå blir vår läkarutbildning.

Landstingsrådet Peter Olofsson (S) i Västerbotten står också bakom en 4-länslösning. Det blir ju bara politikerna som får resa lite längre.

– Det enda vi med säkerhet vet är att vi ska kunna använda mindre pengar till administration och mer pengar till sjukvård.

– Sen kan jag inte lova exakt hur alla strukturer i all framtid ska se ut. Men jag tror absolut inte regionbildningen kommer bidra till att lägga ner sjukhus, säger Peter Olofsson.

I grannlänet söderut, Gävleborg, sneglar regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg (S) i första hand mot Dalarna och Uppsala. Att gå ihop med Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten anser hon blir en för stor koloss.

– Men jag tror det blir lättare att jobba med den högspecialiserade vården om man slipper käbbla och konkurrera med varandra. Så jag tror det är positivt, säger Eva Lindberg om storegioner.

Grannen västerut förstår om Västernorrland vrider och vänder på sin sjukhusfråga.

– Men med färre sjukhus måste mer vård ges ute på hälsocentralerna, menar Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i Jämtland Härjedalen.

För egen del vill hon helst vänta.

– Vi har nyss bildat egen region. Vi hade helst sett att vi fått jobba vidare och satt den organisationen.

– Och vi skulle gärna se att vi fick en del söderut också så vi verkligen säkrar upp befolkningsunderlaget, säger Ann-Marie Johansson.

I lilla Jämtland utan stora industrier som vid kusten befarar man att komma i kläm när utvecklingspengar ska fördelas i en ny region.

– Vi borde kanske bilda region ihop med Gotland i stället. Vi har mer gemensamt med Gotland i näringslivsstrukturen, föreslår Ann-Marie Johansson halvt på skämt och halvt på allvar.