Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vill känna till den brutala sanningen bakom julskinkan

"Köttets lustar", programmet där en person undersöker köttindustrin och sitt eget förhållningssätt till att äta kött, har väckt starka reaktioner. Framför allt avsnittet som innehåller många scener inifrån ett slakteri. Självaste Paul McCartney har med anledning av denna tv-produktion talat in ett budskap där han säger: "Om slakterier haft glasväggar skulle alla vara vegetarianer. De flesta vill inte veta vad som pågår. Människor vill leva i okunskap och tänka att maten kommer från affären. De vill inte veta var den kommer ifrån. Allt de behöver göra är att tillaga den och inte tänka på det."

Verkligheten bakom julskinkan: De cirka 2,6 miljoner grisar som slaktas i Sverige varje år får inte se dagsljus förrän de förs till slakteriet.

De har ingen som helst möjlighet att utföra sina naturliga beteenden, som till exempel att suggan bygger bo då hon ska föda. Uppfödningen sker i stora stallar, där de definitivt inte kan böka. De har ingenting att sysselsätta sig med. Utfodringen blir dagens höjdpunkt. Transport till slakteriet och tillvaron där är oerhört plågsam. Senast i höstas anmäldes slakteriet i Kristianstad för djurplågeri, men det mesta upptäcks inte. Det är ett sådant hyckleri att så många köper bitar av djur trots att de knappast skulle klara av att döda djuret själva.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det är förfärligt att många fortfarande ser det som en orubblig tradition att äta skinka och annat kött på julafton trots att det orsakar lidande och död för grisar, samt svåra sjukdomar för människor. Hälften av alla dödsfall i Sverige beror på hjärt- och kärlsjukdomar, vilka till stor del orsakas av animalisk kost. Låt julen bli en fridens högtid istället för en blodig – prova att fira en vegetarisk jul. Det tjänar alla utom köttindustrin på.

Henrik Scheutz

Läs också:

Kräftans smärtsamma väg till bordet – vill vi chansa på om de har ett medvetande eller inte?

Massdöd kan undvikas med växtbaserad mat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel