Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vill ta ansvar för kvicksilvertunnorna

Nästan två år tog det för Fortum Ljunga Kraft att skriva ett svar till länsstyrelsen angående bolagets ansvar för gifttunnorna i Sundsvallsbukten.
Det blev fyra rader, som kan sammanfattas i att bolaget inte har någon kommentar till utredningen.

Våren 2012 var länsstyrelsens nya ansvarsutredning om gifttunnorna klar.

I december 2013 kom yttrandet från Akzo Nobel Bygglim som förklarade sig oskyldigt och menade att det är Fortum Ljunga Kraft som är skyldigt.

Fortum Ljunga Kraft är likviderat och vilande för närvarande. Länsstyrelsens miljöjurist Ulrika Prytz har haft kontakt med likvidatorn och fått uppgiften att flera personer har arbetat med yttrandet.

Men när svaret väl kom in var det mycket knapphändigt, trots att bolaget fått uppskov i omgångar.

Bolaget uppger sig sakna all kunskap och kännedom om den verksamhet som ansvarsutredningen handlar om och har därför inga kommentarer.

Sedan skriver bolaget "Detta ska inte uppfattas som ett ställningstagande i fråga om ansvar eller ansvarsfördelning, inte heller i fråga om ansvar med framgång kan krävas av det likviderade bolaget eller inte."

– Vi anser ju att det här bolaget har ett ansvar, även om det är likviderat, säger Ulrika Prytz.

Länsstyrelsen fortsätter nu att färdigställa ansvarsutredningen och ta ställning till nästa steg i ärendet.

– Processen kommer att bedrivas mot likvidatorn, frågan är hur det blir om företaget är tömt på pengar. Oavsett de inkomna yttrandena kvarstår min uppfattning att det är Akzo Nobel Bygglim och Fortum Ljunga Kraft som är ansvariga.

För flera år sedan började tunnorna vittra sönder men när några av de cirka 23 000 behållarna ska tas upp för undersökning är fortfarande oklart.

Bedöms bolag vara ansvariga kan de tvingas att finansiera en upptagning. Annars krävs det skattepengar. Att det är så många tunnor är försvårande, alla kan knappast bärgas.