Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vindkraft vid Granbodåsens naturreservat: "Nödvändigt att minska projektområdet"

Ånge kommun gav vindkraftsprojektet Fasikan tummen upp, men länsstyrelsen hade betydligt fler invändningar. Argument som nu har fått projektägaren Arise AB att överge tankarna på vindkraftverk på Ånge kommuns sida av länsgränsen.

Det var 2014 som ST kunde berätta om de vindkraftsplaner som fanns i Bräcke kommun strax norr om gränsen till Medelpad, och då i närheten av Granbodåsens naturreservat.

Läs också (från 2014): De vill bygga vindkraft vid Granbodåsens naturreservat

Projektet, som går under namnet Fasikan, växte senare till att även omfatta fjorton vindkraftverk i Ånge kommun. Ett projekt som under 2015 och 2016 fick tummen upp av både kommunfullmäktige och bygg- och miljönämnden i Ånge kommun.

Läs också (från 2016): Positivt besked för vindkraftsprojekt i Ånge kommun

Däremot var länsstyrelsen i Västernorrland mer tveksam till projektet, och då i synnerhet utifrån de naturvärden som finns i området.

I ett yttrande från december 2016 skriver man att det område som ligger i Ånge kommun inte är lämpligt för etablering av vindkraft, vilket nu också har fått projektägaren Arise AB att blåsa av vindkraftsprojektet i den del som berör Medelpad.

Läs också: Protester mot vindkraftsprojekt söder om Ljungaverk: "Byn kommer att dö ut"

"Då länsstyrelsens argumentation varit mycket stark har vi tyvärr sett det nödvändigt att minska projektområdet på ett sådant sätt att det inte inskränker på riksintresset för naturvård som är beläget inom Ånge kommun", meddelar bolaget i en skrivelse till Ånge kommun.