Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingers sista Cullbergpremiär

Johan Ingers sista premiär med Cullbergbaletten, fransk hiphop och en berättelse om en seriemördare.
Våren på Dansens Hus i Stockholm bjuder på utländska stjärnor och svenska storheter.

Ett av de stora internationella namnen på Dansens hus i vår är britten Russell Maliphant och hans kompani - som aldrig tidigare gästat Sverige. Han presenteras med tre verk, från olika perioder i karriären, i slutet av februari.

Han är en av de främsta koreograferna i Storbritannien, ett namn som den svenska publiken borde ha fått se för länge sedan. Han har en klassisk bakgrund men har tittat mycket på österländska meditationstekniker och har kombinerat en ganska rigid baletteknik med andningsteknik, berättar Virve Sutinen, chef för Dansens hus.

Johan Inger har redan slutat som konstnärlig ledare för Cullbergbaletten, men fortsatt som koreograf. Den sjunde februari har vad som verkar bli hans sista Cullbergföreställning premiär, "Position of elsewhere". Kenneth Kvarnström och Philippe Blanchard är två andra välkända namn för den svenska danspubliken, som båda sätter upp var sitt verk.

En av de mer spektakulära föreställningarna är Giselle Viennes "Jerk", med premiär i april. Utifrån en roman av Dennis Cooper återger hon seriemorden på fler än 20 unga pojkar i Texas på 1970-talet.

I maj är det dags för street dance-festivalen "Urban connection", med ett av Frankrikes största hiphopkompanier, Anthony Egéas Cie Revolution.