Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget asylboende i herrgårdshuset

Bygg- och miljönämnden beviljar inte bygglov för att använda Hussborg herrgårds huvudbyggnad som asylboende. Det står klart efter fredagens möte, då även ärendet om Torpshammars herrgård var uppe på bordet.

Annons

Det blir inget asylboende i huvudbyggnaden på Hussborg herrgård. I alla fall inte under de premisser som låg till grund för det bygglov som söktes innan jul.

När ärendet togs upp av bygg- och miljönämnden i fredags så slutade det med att man följde ärendeberedningens förslag om avslag.

– Vi har sagt ja till att de kan gå vidare med flygelbyggnaderna men avslår ansökan om att även få använda huvudbyggnaden, och det var ett beslut som nämnden var enig om, säger ordförande Erik Rapp (S).

En annan herrgård som var uppe till behandling vid mötet var Torpshammars herrgård. En anläggning som redan har börjat användas som asylboende och där det varit tal om att utdöma byggsanktionsavgift, men där man på tjänstemannanivå till slut valde att avstå från att rekommendera nämnden att ta ut någon sådan avgift.

– Där valde vi att återremittera frågan då vi kände att vi behöver få in mer uppgifter först. Det har heller ingen praktisk betydelse att vi skjuter på det en månad, då det inte är ett sådant ärende, säger Erik Rapp.

Även där var nämnden enig i sitt beslut, vilket inte var fallet i frågan om byggsanktionsavgift gentemot Ånge kommun.

Ett ärende som grundade sig i att socialtjänsten började använda Sportboendet på Åsgatan som boende för ensamkommande flyktingbarn innan ett startbesked fanns på bordet.

– Det blev egentligen inte så mycket sagt. Jag förklarade hur vi ser på saken och Vår framtid och Centern reserverade sig mot beslutet att inte utdöma någon byggsanktionsavgift, säger Erik Rapp.

Slutligen så fanns också ytterligare ett ärende kopplat till asylboenden, då vid Bolbyskolan och en matcontainer som ställts upp utan bygglov.

– Även där blev det återremiss då det är osäkert om den yta som angetts stämmer, slutar Erik Rapp.