Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget asylboende i Holm

Sundsvalls kommun vill stoppa planerna på ett asylboende i Holm.

Det kravet för kommundirektör Stefan Söderlund fram i ett brev till Migrationsverket.

– Det handlar om en grupp särskilt utsatta människor och då är inte Holm en bra plats, säger han.

Det är de gamla pensionärsbostäderna i Holm som Migrationsverket vill hyra av en privat fastighetsägare för tillfälligt asylboende.

Något som får Sundsvalls kommun att reagera.

– Det finns ingen skola, ingen affär och begränsade kollektivtrafikmöjligheter. Det krävs att man är mobil för att bo på platsen då servicen är så dålig, säger Stefan Söderlund.

Det finns en skolbyggnad i Holm men undervisningen fick för några år sedan flytta till Liden då det var svårt att hitta lärare.

Den oro som finns i kommunen är nu att det ska bli svårt att rekrytera lärare som kan undervisa i svenska som andraspråk.

Vidare pekar Stefan Söderlund på att räddningstjänsten och stadsbyggnadskontoret har besiktat berörda fastigheter och funnit att brandskyddet inte är lämpligt för den boendeform som är tänkt.

– Jag är väl medveten om att det är stor brist på boendeplatser och vi är beredda att föra en dialog med Migrationsverket om att hitta andra lösningar, säger Stefan Söderlund, men poängterar samtidigt:

– Nu är det brist på bostäder i Sundsvall, men en idé som vi diskuterat är att Sveriges kommuner och landsting, SKL, tillsammans med staten skulle kunna hitta provisoriska lösningar med exempelvis moduler, säger Stefan Söderlund.

Fast det är heller inte så enkelt.

– Det finns olika regelverk, men det gäller att vara pragmatisk i den besvärliga situation som råder, säger Stefan Söderlund.