Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget gnäll när tjejer städar

Plocka disk, dammsuga och laga mat.
Det är vad du brukar hjälpa till med hemma om du är en typisk 15-åring. Förutom att städa ditt eget rum alltså.
Men hur ofta du gör det varierar, bland annat beroende på om du är kille eller tjej.

Tjejer hjälper till med hushållsarbete mer än killar.

– Det förväntas mer av tjejer, säger 15-åriga Lovisa Sundqvist, som bor i centrala Sundsvall.

Lovisa hjälper till och städar hemma. Hon säger att hon gärna småplockar lite men att hon inte genomför någon större städning om inte föräldrarna säger till henne.

Det är viktigt för henne att hon har det rent på rummet när hon läser läxorna, för att hon anser att det kan vara svårt att koncentrera sig. Därför brukar hon att dagligen småstäda inne på sitt rum.

– Ibland räcker det med att jag vikar ihop lite kläder och lägger det i fina högar. Det blir organiserat stökigt, säger Lovisa.

Gränsen för Lovisa Sundqvist går vid att städa toaletten. Det gör hon absolut inte, men hon skurar gärna golvet eftersom att man direkt ser det och det kan lukta bättre jämfört med hur det var innan.

Hon har en yngre bror, men han är inte lika i aktiv i hushållsarbetet. Hon säger att de nog egentligen ska göra lika mycket men att det ofta blir så att hon bidrar med mer.

– Det har hänt att han har fått avdrag på månadspengen för att han inte städar, säger hon.

Lovisa Sundqvist och vännerna Anna, 15, och Nicole, 15, är inne på att anledningen till att tjejer hjälper till mer än killar i hemmet grundar sig i gamla ideal som folk inte vill släppa taget kring.

– Det är populärt att tänka på jämlikhet just nu men jag tror att man undermedvetet räknar med att tjejer ska göra mer, säger Anna Berglind-Arnström.

Lovisa Sundqvist håller med sin vän.

– Kvinnorna står i köket, tvättar och städer och männen är ute och jobbar i trädgården. Det finns en uppdelning och det är väl ganska hemskt egentligen, säger Lovisa Sundqvist.

Nicole säger att hon inte hjälper till speciellt mycket med städningen förutom när hon verkligen måste.

– I min familj har vi en städdag en gång i veckan. Om jag eller mina syskon inte hjälper till så stänger mina föräldrar av internet men sätter på det igen när vi är klara med städningen, säger hon.

Billy Abraha